Help, het stucwerk laat los

Artikel delen

De nachtmerrie van iedereen die een weekend heeft staan stucen: stucwerk wat loslaat. Maar hoe komt dat nou en hoe kan ik het stucwerk herstellen? In dit artikel verschillende oorzaken en oplossingen.

Stucwerk laat los; de oorzaak

Stucwerk op het plafond of de muren laat los door vocht. De oorzaak is in veel gevallen optrekkend vocht dat via de poreuze muur omhoog komt, een doorslaande muur of een gebrek aan ventilatie. Een gebrek aan ventilatie is meestal de oorzaak van loslatend stucwerk in de badkamer. Vochtplekken en loslatend stucwerk bevindt zich meestal in de hoeken en langs de randen van het plafond. Laat het stucwerk los op het midden van de muur, dan kan ook een gesprongen leiding de oorzaak.

Een strak gestuct plafond.

Vochtprobleem oplossen

Het herstellen van loslatend stucwerk begint bij het wegnemen van de oorzaak. Het oplossen van het vochtprobleem. Afhankelijk van de oorzaak kan de muur worden geïnjecteerd zodat vocht niet meer van buiten naar binnen komt. Ook kan een waterdichte coating aan de buitenzijde worden aangebracht of de ventilatie worden geoptimaliseerd. Mogelijke reparaties zijn afhankelijk van de oorzaak.

Stucwerk plafond herstellen

Is het vochtprobleem opgelost, dan kan het loslatende stucwerk worden hersteld. Zorg dat je eerst het loszittende stucwerk verwijdert. Doe dit met een borstel en schuurpapier. Laat de muur of het plafond vervolgens goed drogen voordat nieuw stucwerk wordt aangebracht. Nieuw stucwerk op het plafond of de muur heeft vervolgens veel baat bij een voorstrijkmiddel. Dit ter voorkoming van zuigingsverschillen in de ondergrond.

Zorg ook dat de ondergrond goed schoon is. Bij stucwerk in bijvoorbeeld de keuken of ruimtes waar wordt gerookt is vaak een aanslag aanwezig. Zorg dat het nieuwe stucwerk op de muur of het plafond niet opnieuw loskomt omdat dit vuil er opnieuw doorheen komt. Stucwerk plafond herstellen vraagt in eerste instantie om schoon en netjes werken, dit geeft het beste resultaat.

Stucwerk plafond badkamer laat los

In de badkamer is natuurlijk een hoop vocht aanwezig. Word de badkamer niet goed geventileerd, dan kan je de klok er op gelijk zetten dat het stucwerk loslaat. Zorg dus altijd voor goede ventilatie in de badkamer. Het is ook een goede oplossing om het stucwerk niet te voorzien van een reguliere latex maar een vochtbestendige verf speciaal voor de badkamer. Deze zijn ademend en voorkomen tevens schimmels.

Stucwerk laat los bij sauzen

Stucwerk wat loslaat ligt dus niet aan de stucer maar aan vochtproblemen inde ondergrond of gebrekkige ventilatie. Zorg dus eerst voor de juiste omstandigheden en verhelp vochtproblemen. Des te langer heb je plezier van je strak afgewerkte plafond of muur. Ook bij sauzen geldt dus, eerst de problemen verhelpen, dan komt het stucwerk niet meer los.