Dakisolatie aanbrengen; wat zijn de mogelijkheden?

Artikel delen

Op de redactie van BouwTotaal komen regelmatig vragen binnen over het isoleren van het hellende dak. Hoe kan ik mijn hellende dak extra isoleren of mijn dak dubbel isoleren? Ook vragen over dakisolatie aanbrengen zijn veel gehoord. In dit artikel de antwoorden.

Ten eerste, is dakisolatie verplicht?

Nee, het isoleren van het dak is niet verplicht. Wel is goede (dak) isolatie één van de eerste stappen in het verduurzamingsproces. Immers: hoe beter de isolatie, hoe minder energie nodig is om het huis te verwarmen. Warmte stijgt op dus een goed geïsoleerd dak zorgt dat de warmte in de woning blijft.

Dak isolatie subsidie

De vraag of dakisolatie verplicht is, komt waarschijnlijk voort uit een kostenoverweging. Het dak van de hedendaagse nieuwbouwwoning is goed geïsoleerd door strenge eisen, bij oudere woningen is dit lang niet altijd het geval. Gelukkig zijn er goede subsidiemogelijkheden. Specifieke dak isolatie subsidie is er niet. Wel is er de SEEH, een subsidie die gaat over het isoleren van het huis voor particulieren. Dak isolatie is hier natuurlijk onderdeel van. Meer informatie over deze en andere subsidies is hier te vinden.

Dak extra isoleren

Een geïsoleerd dak extra isoleren kan door na-isolatie. Een hellend dak dubbel isoleren kan op deze manier door te werken met glaswol. Dit is de populairste methode als er een onderdak aanwezig is. Na het aanbrengen van de glaswol kan ook een extra dampscherm worden aangebracht.

Dak isoleren met pir

Een dak isoleren met pir is naast glaswol een populair alternatief. Isolatielaten van PIR worden tegen de kepers geschroefd en hebben het voordeel dat ze een stuk minder ruimte in beslag nemen. Ze zijn minder dik dan wol, ook is een extra dampscherm niet nodig. Let er wel op dat naden kieren goed worden afgeplakt of worden gevuld met isolatieschuim. Doe je dit niet dan gaat de warme lucht alsnog verloren.

Dakisloatie aanbrengen

Het aanbrengen van dakisolatie aangaande het hellende dak is eenvoudig zelf te doen. Voor zowel glaswol als pir geldt dat het materiaal bij iedere bouwmarkt te verkrijgen is. De verwerking is eenvoudig. Zowel glaswol als dakplaten van pir zijn eenvoudig op maat te zagen en te bevestigen.