Accu-tafelcirkelzaag in Systainer-formaat

Artikel delen

‘Zagen op accu zal nooit meer hetzelfde zijn’, was de belofte aan bezoekers van de Festool Noviteitenshow. In november kon men elf shows bezoeken op wisselende data door heel Nederland. Naast het eigen Trainingscentrum in Dalfsen waren dat veelal de goed bereikbare Van der Valk-zalen. BouwTotaal bezocht verwachtingsvol de show in de Van der Valk-vestiging in Apeldoorn. De verwachting werd zelfs overtroffen.

Tekst en beeld: ing. Frank de Groot

Dennis Mulder toont de nieuwe compacte accu-zaagtafel op het al even innovatieve onderstel.

Dennis Mulder toont de nieuwe compacte accu-zaagtafel op het al even innovatieve onderstel.

“Alle zalen zitten vol”, zegt een enthousiaste Danny Huijzer, verantwoordelijk voor Productmanagement bij Festool Nederland BV. Voor ons stuitert Dennis Mulder al ongeduldig heen en weer. Bekend van TV-programma’s als Eigen huis en Tuin, Klussen met kijkers en Klus Magazine, maar de laatste jaren trainer en demonstrateur van gereedschap. Tegen de achterwand staan de talloze machines van Festool opgesteld, maar de meeste aandacht trekt een met doek afgedekte machine op poten. We hoeven niet lang te wachten, want al vrij snel wordt het doek weggetrokken en zien we een Systainer op een wat bijzonder ogende werkbank staan. We zijn getuige van een grote innovatie, zal al snel blijken. “Hier zit acht jaar ontwikkeling in”, aldus Dennis.

Zaagtafel in Systainer-formaat

Zaagtafel is tevens een steekwagen.

Zaagtafel is tevens een steekwagen.

“De TS 55, TS 60 en TS 75 invalcirkelzagen van Festool passen in een Systainer, maar hier is de Systainer een tafelzaag geworden”, zegt Dennis. Hij haalt de kap van de ‘Systainer’, waarna er een compacte tafelzaag op accu tevoorschijn komt: de Festool ‘CSC SYS 50’. Met een druk op een knop rijst er een cirkelzaag op uit het bovenblad. De zaal kijkt met verbazing toe. De machine werkt op 2 x 18 V accu’s en biedt hetzelfde vermogen als netstroommachines. “De ombouw van deze tafelzaag is te combineren met het complete Festool Systainer-systeem en de bedrijfswageninrichting van bott”, legt Dennis uit.

Maar het wordt nog leuker. “Nadeel van de huidige generatie tafelcirkelzagen is, dat ze ingeklapt nog veel ruimte innemen in de bus. Ze staan meestal in het middenpad en dat is lastig als je overal bij wilt komen. Dus wat hebben ze bij Festool bedacht? Een steekwagen die om te bouwen is tot stabiele zaagtafel.”

Dennis toont de steekwagen ‘UG-CSC-SYS’ met houten blad en uitklapbaar steekblad. Om beschadiging van dit kunststof steekblad te voorkomen, kunnen er ook twee kleine steuntjes worden uitgeklapt waarmee deze op de grond rust als de steekwagen overeind staat. Vervolgens de Systainer erop en we kunnen naar de werkplek toe. Eenmaal aangekomen, worden de stevige poten aan de onderzijde uitgeklapt. Om de stabiliteit verder te vergroten zijn twee poten ook nog uitgerust met een extra steunpoten. Dennis klikt de ‘Systainer’ met accu-tafelzaag op het werkblad. “Maar hij kan ook dwars op het blad worden geplaatst of schuin onder 45°.”

Eigenschappen

De zaagtafel heeft door zijn kogelgelagerde schuiftafel diverse verstelmogelijkheden in zowel de diepte als lengte.

De zaagtafel heeft door zijn kogelgelagerde schuiftafel diverse verstelmogelijkheden in zowel de diepte als lengte.

Na plaatsing van de koffer met cirkelzaag, wordt het deksel afgenomen. In het deksel bevinden zich talrijk accessoires, zoals zaagbladen, geleiders, beschermkap met lamellen en stofzak. De zaagtafel heeft door zijn kogelgelagerde schuiftafel diverse verstelmogelijkheden in zowel de diepte als lengte. Geleiders zorgen voor een perfect rechte zaagsnede en kunnen ook horizontaal onder een hoek worden gezet als men planken schuin wil afkorten. Wanneer het steekblad van het onderstel overeind blijft staan, blijkt de bovenzijde gelijk aan bovenzijde zaagtafel. “Handig om lange planken op te leggen, bij het zagen”, zegt Dennis.

Hij legt uit dat er langs zaagsneden tot 280 mm mogelijk zijn en afkortzaagsneden tot 450 mm. Het zaagblad is verder te verstellen onder een hoek van -2° tot 47° en de maximale zaaghoogte is 50 mm. De hoogte- en hoekinstelling gebeurt via een digitaal display aan de voorkant van de zaag. “Er kunnen vier zaagbladinstellingen worden opgeslagen en die kun je later via het digitale display weer kiezen. De unieke digitale bediening levert daarbij tot op de tiende millimeter zeer precieze resultaten en is 100% herhalingsnauwkeurig”, legt Dennis uit. Hij plaatst ook een bijzondere kunststof beschermkap met aan weerszijden lamellen over de zaag. “Heel handig, want de lamellen klappen na passeren van het hout weer terug, zodat de bescherming optimaal blijft. Ook zit er uiteraard een adapter op voor de stofafzuiging, maar je kunt er ook een stofzak op plaatsen. Minder goed dan een stofzuiger, maar hij vangt toch heel wat stof op.”

Aan de slag

Na de demonstratie mogen de deelnemers zelfs de machine uitproberen en vragen stellen. Hoeveel je kunt zagen op de twee accu’s? “Bij normaal gebruik haal je circa 103 meter. Nou, dat zaag je niet zomaar weg in een dag”, zegt Dennis. Danny wijst me op één van de resultaten van acht jaar ontwikkeling:  “Kijk, de schuiftafel is aan de binnenzijde voorzien van viltjes. Die schuiven houtstof weer naar buiten, zodat de lagers schoon blijven.”

Ook zagen onder een hoek is mogelijk.

Ook zagen onder een hoek is mogelijk.

Tijdens de Noviteitenshow spreek ik met Festoolfan Boelie Bach Kolling, werkzaam bij de technische dienst in een ziekenhuis, maar vooral privé een fanatiek gebruiker van Festool gereedschap. Ook is hij mede beheerder van de Festool FANclub NL op Facebook en post hij regelmatig berichten over zijn favoriete gereedschapsmerk. Wat vindt hij van deze noviteit? “Hier is duidelijk over nagedacht. Kijk alleen al naar die viltjes in de schuiftafel. En als je de zaag onder een hoek verstelt, blijft hij even hoog boven het zaagblad uitsteken. Ze komen ook echt pas met iets nieuws, als dit al jaren is getest. Ja, ik ben heel enthousiast over deze noviteit.”

Trainingen komen er ook, zegt Danny Huijzer: “Gebruikers weten straks waarschijnlijk niet wat er allemaal op zit en wat je er mee kan. Zelfs de inbussleutel zit er al bij, voor het verstellen en aanbrengen van accessoires. Maar vaak weten ze dat niet. Er komen dan ook trainingsdagen op ons Trainingscentrum in Dalfsen.” En kan ik de machine ook besturen met een app, vraagt een bezoeker. Danny: ”Goede vraag. Die komt er na introductie in 2023. Dan kun je met een app op je smartphone de instellingen vastleggen en andere data bekijken.” Iedereen keert na afloop tevreden weer huiswaarts. Eindelijk echt eens iets nieuws gezien!

Festool
www.festool.nl