Vandersanden pakt uit met uiterst energiezuinige baksteenoven

Artikel delen

Baksteenproducent Vandersanden heeft sinds kort een nieuwe, milieuvriendelijke baksteenoven op hun productielocatie in het Nederlandse Tolkamer, waar straatbakstenen voor het creëren van mooie straten en pleinen worden gemaakt. De nieuwe oven reduceert de CO2-uitstoot van het volledige productieproces met circa 25%. Daardoor kunnen overheden en ontwerpers sfeervolle en circulaire verharding toepassen met nog minder milieu-impact.

De verlaging van de uitstoot is te danken aan extreem hoge isolatiewaarden, de dampdichtheid en de toepassing van de nieuwste oventechnieken. De state of the art tunneloven is op dit moment misschien wel de meest innovatieve en milieuvriendelijke oven in Europa.

“Vandersanden investeert graag in de toekomst. Met deze oven tonen we dat we niet alleen duurzaam handelen, maar ook duurzaam én op lange termijn denken. Op die manier evolueren we richting een CO2-neutrale toekomst”, vertelt Jean-Pierre Wuytack, CEO van Vandersanden.

Het bak- en droogproces van bakstenen heeft een relatief grote milieu-impact. Daarom besloot Vandersanden om te investeren in een milieuvriendelijke en duurzame tunneloven voor straatstenen om op een energiezuinigere manier te produceren. Vandersanden streeft er namelijk naar de CO2-emissienormen in de productieprocessen door te trekken en is klaar voor een energietransitie.

De innovatieve tunneloven is met een lengte van 240 meter zo’n 60 meter langer dan een conventionele oven en vervangt drie oudere tunnelovens van 140 meter, terwijl de productiecapaciteit wel hetzelfde blijft. Naast deze opmerkelijke lengte heeft de oven een stapelhoogte van 80 cm. Het verwarmen en afkoelen binnen het bakproces vindt dus veel geleidelijker plaats, waardoor de oven een stuk minder warmteverlies kent dan de andere ovens. In vergelijking met zijn voorgangers, reduceert de oven de CO2-uitstoot maar liefst met circa 25%, goed voor een besparing van 5000 ton CO2 op jaarbasis. Het rendement van deze oven is dus een stuk groener.

“De energiebesparing situeert zich vooral bij het bakken van de stenen omdat er dankzij de langere tunnel en de isolatie minder energie verloren gaat. Zo zijn de wanden, het dek en de leidingen van de oven uitgerust met een hoogwaardige en extreem dikke isolatie, wordt energie optimaal benut en zijn de nieuwste stooktechnieken toegepast”, vertelt Michel Degen, Directeur straatbakstenen van Vandersanden. Daarmee bouwde Vandersanden misschien wel de meest innovatieve en duurzame oven van Europa. “Het tunnelovenprincipe op zich is niet nieuw, maar dat zijn de gebruikte technieken en isolatie wél, waardoor het geheel nog energiezuiniger wordt”, voegt Degen nog toe.

Een CO2-neutrale toekomst

Met deze nieuwe oven toont Vandersanden dat het bedrijf niet enkel duurzaam handelt, maar ook duurzaam – als in op lange termijn – denkt. De nieuwe zuinige oven maakt de milieu-impact van de straatbakstenen van Vandersanden namelijk nog gunstiger en verlaagd zodoende de MKI waarde. Dat is waardevol voor opdrachtgevers en ontwerpers. “Onze investeringen dragen bij aan de transitie naar de circulaire economie. We verlagen significant de emissies voor de productie van onze straatstenen, die een onovertroffen levensduur van gemiddeld 125 jaar hebben en een hergebruik van ca. 90%”. vertelt Degen.

Met energiezuinige oplossingen op product- en productieniveau toont Vandersanden hoe de openbare ruimte op de meest milieuvriendelijke manier kan worden ingericht. Vandersanden is er bewust mee bezig om de CO2-emissienormen in de productieprocessen door te trekken en is zo op weg naar een CO2-arme of zelfs neutrale toekomst. “We investeren graag in de toekomst en geloven in een duurzame visie. We staan niet stil wanneer het op duurzaamheid aankomt en zijn zelfs op volle transitie naar een CO2-neutrale toekomst!”, voegt Michel Degen, Directeur straatbakstenen van Vandersanden, nog toe.

De duurzame visie van Vandersanden reikt breder, van een gezonde en veilige werkplek tot het collectief welzijn van de gemeenschap en de sector. Het zonnepanelendak in Tolkamer en op andere productielocaties zijn hier een mooi voorbeeld van.