Wat betekent duurzaamheid écht voor werkkleding?

Artikel delen

Een lange levensduur wordt bij werkkleding nog steeds gezien als hét kenmerk van duurzaamheid. Want als kleding lang meegaat heb je er minder van nodig. Dat bespaart geld en betekent minder impact op het milieu. De strenge milieueisen in de bouw zetten echter veel professionals aan het denken. Fabrikanten van werkkleding merken dat de vraag verandert. Alleen een lange levensduur is niet meer voldoende. Hoe er gefabriceerd wordt en hoe er met grondstoffen wordt omgegaan wordt steeds belangrijker.

Duurzaamheid gaat veel verder dan een lange levensduur

Duurzaamheid gaat veel verder dan een lange levensduur

Voor de Hultafors Goup, eigenaar van het merk Snickers Workwear, is deze veranderende vraag uit de markt geen verrassing. Vele jaren geleden heeft men al ingezien dat ‘Inventing Workwear’, dat zich richt op het voortdurend verbeteren van werkkleding, ook betekent: streven naar optimale duurzaamheid bij ontwerp en productie. Een lange levensduur is slechts een van de pijlers van duurzaamheid. Door middel van een levenscyclusanalyse wordt het hele productieproces van het winnen van de grondstoffen tot en met het moment van aflevering bij de professionele eindgebruiker continue gevolgd. Dat is een grondig volledig transparant proces waardoor het zogenaamde ‘greenwashing’ wordt voorkomen. Dankzij deze analyse worden in het proces continu verbeteringen aangebracht. Andere productiemethoden met zo min mogelijk CO2 uitstoot, toepassing van recyclebare stoffen en milieuvriendelijker kleurstoffen én inzameling van gebruikte werkkleding voor recycling zijn het gevolg.

Recycling

Volgens Snickers Workwear is die recycling een uitdagend proces. Een gemiddelde werkbroek bevat al snel 700 tot 800 meter garen en er zijn er vele verschillende soorten textiel en kunststof in verwerkt. Niet al die onderdelen zijn even makkelijk te recyclen. Zo is het recyclen van bepaalde vezels voor versterking of ‘stretching ‘ nog een echte uitdaging. Snickers heeft partners gezocht die helpen bij het streven naar duurzaamheid. Een van die partners is Boer Group. Met hun project ‘Fashion to Fiber’ wordt gebruikte werkkleding met speciale inzamelboxen bij de werkkledingspecialist en de materiaalgroothandel verzameld. Elk kledingstuk wordt geïnspecteerd, handmatig ontdaan van eventuele bedrijfslogo’s en indien nodig gewassen. Vervolgens wordt de kleding volledig ontmanteld in de verschillende materiaalsoorten. Elke materiaalsoort wordt optimaal gerecycled. Iets dat nog niet voor alle materialen mogelijk is. Er wordt dan ook voortdurend gezocht naar nieuwe methoden van hergebruik in duurzame toepassingen.

Werkbroek na een productief leven. Gereed voor recycling.

Werkbroek na een productief leven. Gereed voor recycling.

Expercience Center

Werkkleding is volgens Snickers Workwear gereedschap dat je in je werk moet ondersteunen. Maar dan wel duurzaam geproduceerd met respect voor het milieu, met een lange levensduur en recyclebaar. In het Experience Center in Apeldoorn laat de Hultafors Group zien waar bijna 50 jaar innovatie in werkkleding toe leidt. Professionals in de bouw dragen daarmee niet alleen goede, veilig en comfortabele werkkleding maar dragen ook bij aan een beter milieu.

de Hultafors Goup
www.snickersworkwear.nl
www.hultaforsgroup.nl