Groningse parkeergarage zakt 10 centimeter

Artikel delen

Op 9 november 2020 heeft Q-Park 10 centimeter onder de draagkolommen van parkeergarage Q-Park Ossenmarkt in Groningen vandaan gehaald. Daarmee is de parkeervoorziening ruwweg weer terug op dezelfde hoogte als waarop het bij de opening in 1999 lag. Deze bijzondere operatie was al bij de bouw voorzien en is uitgevoerd terwijl de parkeergarage openbleef.

Twee van de vijzels die al aangebracht zijn. Foto: Q-Park.

De ondergrondse parkeergarage in het centrum van Groningen is op natuurlijke potklei gebouwd. Omdat het gewicht van de parkeergarage minder is dan de grond die er eerder op drukte, zet de klei uit. Hierdoor komt de binnenzijde van de garage heel langzaam omhoog ten opzichte van de buitenzijde; een dikke betonnen cilinder. Het omhoog drukken van de binnenzijde zou uiteindelijk tot schade leiden aan het plein erboven en aan leidingen in de parkeergarage. Maar ruim voordat het zo ver is, werd de parkeergarage ‘afgevijzeld’.

Vijzeloperatie

Op 9 november hebben 102 vijzels de kolommen van Q-Park Ossenmarkt ietsjes opgelicht, zodat er 10 centimeter aan stalen ‘platen’ onder elk van de kolommen vandaan gehaald kon worden. Deze stalen elementen zijn al, met het oog op deze operatie, aangebracht tijdens de bouw in het eind van de jaren negentig. Op 10 en 11 november lieten de vijzels de garage weer langzaam naar zijn oorspronkelijke positie, tien centimeter dieper, zakken.
Op zich is het een spectaculaire operatie waarbij een gewicht van zo’n 6 miljoen kilo (6.000 ton) opgelicht werd. Maar vanwege de goede voorbereiding, veiligheidsmaatregelen en beheerste uitvoering merkten parkeerders er niets van en bleef Q-Park Ossenmarkt tijdens het project gewoon geopend.
De voorbereidingen voor deze operatie waren al maanden aan de gang. Vanaf 20 oktober is begonnen met het in positie brengen van de 102 vijzels. Omdat de werking van de potklei in de loop der tijd is afgenomen, is door externe constructeurs berekend dat de parkeergarage in de toekomst niet nog een keer afgevijzeld hoeft te worden.

Q-Park Ossenmarkt. Foto: Q-Park.

Bijzondere parkeergarage

Dit is een bijzonder verhaal dat goed past bij Q-Park Ossenmarkt. Het is namelijk een bijzondere parkeergarage; één van de weinige ter wereld die als een ‘wokkel’ is gebouwd. Deze is vormgegeven rondom twee spiraalsgewijze stroken. Eén om erin te rijden en één om de garage te verlaten. De ronde parkeergarage kent een diameter van 58 meter en biedt plaats aan 320 auto’s.
Q-Park Nederland telt 453 parkeerfaciliteiten, waaronder 54 P+R-terreinen en 219 stallingsgarages.