Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Prefab keramisch afgewerkte gevels

Het Belgische baksteenbedrijf Vandersanden en de Nederlandse producent van biobased prefab casco’s IIBO gaan samenwerken om voortaan keramisch afgewerkte gevels toe te voegen aan de geautomatiseerde productielijn van IIBO. Het project gaat gepaard met een uitbreiding van de fabriekshal voor de plaatsing van een volautomatische steenstrippenrobot, het RoboBrick systeem van Vandersanden.

binnenhal

BinnenhalIn Heerenveen is er hard gewerkt aan de uitbreiding van de tot voor kort 250 meter lange fabriekshal van IIBO. Hier worden prefab woningen en gevelelementen op houtskeletbasis gemaakt. Na uitbreiding van de hal, met zo’n 65 meter, is nu het laatste onderdeel van de robotstraat geïnstalleerd: het RoboBrick systeem van Vandersanden.
Het RoboBrick systeem verlijmt steenstrips op volledig geautomatiseerde wijze en in een geconditioneerde ruimte op de prefab houten casco’s van IIBO. Vandersanden installeerde het systeem al voor betonnen casco’s, maar zet nu een eerste stap naar de toevoeging van keramisch afgewerkte gevels aan houten casco’s. De samenwerking tussen beide bedrijven is een voorbeeld van een duurzame bouwoplossing met beperkte energie-uitstoot en zonder uitputting van de aarde.

Op maat gemaakt

RoboBrick werd op maat gemaakt voor IIBO en sluit naadloos aan op de bestaande productielijn. Het door slimme software aangestuurde systeem kan elk willekeurig steenverband leggen, ook met verschillende diktes en verschillende ondergronden. De software zorgt ervoor dat de juiste strip steeds op volledig geautomatiseerde wijze op de juiste plek verlijmd wordt. Hierdoor kunnen er 1.500 steenstrips per uur verlijmd worden, wat vijftien keer sneller is dan het handmatig beplakken van de gevels. Dankzij de toevoeging van het robotsysteem aan hun productielijn kan IIBO 500 woningen per jaar realiseren.
Na de installatie van RoboBrick volgt een grondige testfase waarin alle mogelijke toepassingen getoetst en geoptimaliseerd worden. Tijdens dit proces meet en controleert Vandersanden ook alle kritische productie- en meetdata via tal van sensoren en een controle pc (ook wel Warranty Hub genoemd). In elk prefab element is een tag ingebouwd waarmee de productie van het paneel tot op de bouw te volgen is. Op die manier kunnen IIBO en Vandersanden 20 jaar garantie bieden aan klanten.

steenstrippenrobot

Meer variatie in straatbeeld

Het RoboBrick systeem is nog echt een noviteit binnen de bouwwereld. In combinatie met de biobased en circulaire grondstoffen die gebruikt worden is de Heerenveense fabriek uniek in zijn soort. Arie Slingerland, directeur van IIBO: “Wanneer architecten en projectontwikkelaars weten wat er allemaal mogelijk is binnen onze productiecapaciteit, gaat er als het goed is een wereld voor ze open. Speciale verbanden leggen en siermetselwerk is een echt ambacht geworden, en vaklieden hiervoor zijn erg lastig te vinden. Door het nieuwe systeem kan er weer meer creativiteit in de ontwerpen aangebracht worden.”
Voor Vandersanden is de samenwerking een bevestiging van hun leuze ‘het mooiste maak je samen’. De twee bedrijven zijn namelijk een langdurige samenwerking aangegaan. “Wij hebben in elkaar een partner gevonden met een gedeelde missie: zonder uitputting van de aarde innovatieve en duurzame bouwoplossingen leveren. Beiden willen we een gezamenlijke toegevoegde waarde bieden voor de leefomgeving”, zegt Maarten Leën, New Business Development Director bij Vandersanden.
Wanneer de situatie het toelaat zal de afgeronde fabriek van IIBO begin dit jaar een officiële opening krijgen.

BouwTotaal