Beren op de goede weg zien

Artikel delen

“Kennen jullie Bruno de IJsbeer? Bruno is een grote opgezette ijsbeer, die bij BREiNN in het Ketelhuis staat. Bruno speelt een grote rol in hun en ons ‘OPA’ verhaal. Onrust keer Perspectief, levert Actie op. Bruno zorgt in alle opzichten voor Onrust en staat symbool voor de uitdaging die voor ons ligt. BREiNN wil net als The New Builders de energietransitie versnellen. Doen we dit namelijk niet, dan gaat het leefgebied van Bruno er aan.”

Tekst: Leo Nieuwenhuis, The New Builders

Foto: Robert Westera.

“Laat ik eerst iets vertellen over BREiNN, dat is opgezet door New Builder René Breman. We zien dat er grote vraagstukken zijn op het gebied van klimaat. Wij zijn niet alleen de laatste generatie die er iets aan kan doen, maar ook de eerste generatie die er wat van merkt. Dit is ’The Decade of Action’. Het mooie van BREiNN is dat zij hetzelfde doen en willen als The New Builders. We verbinden en gaan van praten naar doen. We willen samenwerken op basis van vertrouwen. En we zijn rebels. Niet om te provoceren, maar om te verleiden om out-of-the-box te denken. Want juist met die andere mind-set komen we samen tot oplossingen om de drempels weg te nemen. Het doel van BREiNN: 8 miljoen huizen energiepositief, binnen tien jaar. Ik ben er dan ook trots op dat ik Guardian mag zijn bij BREiNN!”

Foto: Robert Westera.

Energiepositief in 2030

Een tijdje geleden schoof het Cobouw Café aan bij BREiNN. Cobouw-journalisten Thomas van Belzen en Joost Zwaga gaan de discussie aan met aanhakers en uitdagers over oplossingen, barricades en mogelijkheden. Aan tafel bij BREiNN werd dit keer flink gediscussieerd over het thema ‘energiepositief in 2030’. Deelnemers waren onder andere Jan Rotmans, hoogleraar met een hart voor transitie en tevens spreker op ons volgende New Builders congres. Jan vertelt hoe hij al 30 jaar hoort en ziet dat er verandering nodig is. “Van alle domeinen is de bouw het traagst in zijn verandering. Dat ligt aan de organisatie, de cultuur die veel te masculien en veel te tevreden is. We hebben nog te veel koplopers, in plaats van een compleet peloton!”

Jan wijst op de afgelopen vijf jaar. “Weet je hoeveel CO2 we hebben gereduceerd? Praktisch NUL. Dus hoezo gaan we de komende jaren 55% minderen? We moeten veel meer op sociale normen gaan bouwen. Die zijn belangrijk om tot echte transitie te komen.”

Jan Rotmans: “Van alle domeinen is de bouw het traagst in zijn verandering.”

Transitie aan de keukentafel

Jan vervolgt: “Het gaat niet alleen om de techniek, maar ook om wat er gebeurt aan de keukentafel. Mijn moeder van 84 heeft nog meegemaakt dat aardgas dé oplossing was. En nu moeten we er weer af? Leg dat maar eens uit. We moeten de mens en het maatwerk centraal stellen. De bouwbedrijven willen massa draaien, maar allereerst moeten we de eindgebruikers vooropstellen.”

Leen van Dijke, van Stroomversnelling, zou liever eens minder tegen de stroom in zwemmen. “Helaas heb ik het idee dat politiek Den Haag erg onder de indruk is van de piepende en steunende belangen die steeds roepen dat ze het zo moeilijk hebben. Daarom moeten we een plan hebben. En heldere regels, in plaats van meer regels.”

René Breman vat het gesprek samen: “Durf te experimenteren, sta fouten toe en praat met elkaar!” En de slotsom van dit mooie gesprek? De bouw moet buffelen, verjongen en aansluiten op de transitie.

Leen van Dijke van Stroomversnelling: “Helaas heb ik het idee dat politiek Den Haag erg onder de indruk is van de piepende en steunende belangen die steeds roepen dat ze het zo moeilijk hebben.”

The New Builders op weg

Wij zijn als New Builders op de goede weg. Kijk naar ons Manifest op onze website, waarbij we onszelf, onze producten en onze bedrijven constant aan de Scheepskoersen van The New Builders meten. Wij voeden als The New Builders de verschillende bewegingen die vanuit een mooie onrust ontstaan in de Activate groepen. Ook maakt elke New Builder zijn of haar eigen Manifest, waarbij de persoonlijke bijdrages scherp worden gesteld.

Daarbij zetten we ook in op onze New Generation! Het is daarom mooi om te zien dat we bij enkele groepen ondersteuning krijgen van twee gemotiveerde studentes, die ondersteunen bij de moderatie. Die jonge invloed, maar zeker ook de vrouwelijke bijdrage is enorm belangrijk, voor The New Builders en voor de bouw an sich. We zijn dan ook trots dat we een flink aantal powervrouwen uit de bouw bij The New Builders hebben.

Ben je op de goede weg?

Later op de avond schuift Suze Gehem aan tafel. Zij is directeur van de Groene Grachten, een initiatief met de missie: ‘Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het overal!’ Suze geeft een prachtig voorbeeld: “Wanneer ik aan Wubbo Ockels, mijn vroegere mentor, vroeg of ik nog op de goede weg zat, dan stelde hij me drie vragen: Geloof je in wat je doet? Krijg je de ruimte om fouten te maken? Word je er nog blij van?” Vragen die zo uit onze Activate meetings hadden kunnen komen…

Om even terug te komen op BREiNN: vanuit TNB maken we de laatste tijd regelmatig gebruik van BREiNN. Het is geweldig om te zien dat de gesprekslocatie zo goed tot z’n recht kwam. Zoals René Breman het zo mooi zei: ‘waar ooit de ketels van Philips brandden, voeren we nu verhitte discussies.’ Het heeft de diepte van de discussie aan tafel versterkt! De setting is ontzettend goed bedacht. Al met al zijn er tijdens die gesprekken mooie stappen gezet in de goede richting.

Bruno de Beer op je weg gezien?

“We zijn er dan nog lang niet, maar het schuren en het bespreekbaar maken van knellende thema’s brengt vooruitgang. Als we op deze weg blijven, houden we Bruno op ons pad…”

Wil je meer weten over The New Builders, BREiNN en wat we samen kunnen bereiken? Neem dan contact op met Leo Nieuwenhuis: L.nieuwenhuis@thenewbuilders.nl. Of meld je aan voor één van de startbijeenkomsten op onze website (www.thenewbuilders.nl).

 

Meer weten over The New Builders? Kijk op www.thenewbuilders.nl. BouwTotaal in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot is ook New Builder.