Op elk kantoor in de zomer een ideale binnentemperatuur

Artikel delen

Afgelopen zomers hebben we keer op keer records verbroken. De zomers beginnen eerder en houden langer aan. De toenemende temperaturen worden een steeds groter probleem. En kantoorpanden zijn lang niet allemaal voorbereid op hete zomers. Veel kantoorpanden zijn namelijk voorzien van glas. Dat heeft één groot nadeel: het wordt binnen te snel warm waardoor koelsystemen niet meer goed werken. De zoektocht naar de oplossing voor een ideale binnentemperatuur staat steeds vaker bovenaan de agenda.

kantoor met ramen

Hoe belangrijk is een goede binnentemperatuur?

Het nieuwe klimaat in Nederland is er een stuk zonniger op geworden. Van 1981 t/m 2010 scheen de zon gemiddeld 1639 uren. De afgelopen jaren is dat met ruim 8% gestegen (Bron: weer.nl). Gekeken over een heel jaar zijn we langer in de weer met de warmte dan met de kou. De klachten vanuit bedrijven beginnen elk jaar vroeger. Voorheen begon de drukste periode in juni, nu krijgen we de meldingen over een te warm binnenklimaat al in maart, aldus directeur Michel Loeffen van Reflect Glasfilm.

Vaak wordt onderschat hoe belangrijk de binnentemperatuur is voor ons comfort en welzijn op kantoor. In een gebouw met ideale binnentemperatuur werkt personeel harder en melden ze zich minder vaak ziek. Een aangenaam binnenklimaat doet de productiviteit met 10-15% stijgen en het ziekteverzuim met 1.5-2,5% dalen (bron: DGBC). Voor ondernemers zit daar de meeste besparing.

Zonwerende oplossingen

Koelsystemen en traditionele zonwering zoals screens en jaloezieën zijn de eerste oplossingen waar men aan denkt bij zonwering. Het zijn goede oplossingen, maar kunnen het warmteprobleem niet alleen oplossen. Daarnaast is een koelsysteem door de grote temperatuurschommelingen geen energiezuinige oplossing. Het levert een torenhoge energierekening op en in de zomer is er nog steeds geen constante binnentemperatuur.

Andere manieren om hitte tegen te gaan zijn: vervanging van glas en raamfolie. Het installeren van zonwerende beglazing is een effectieve oplossing om de warmte van de zon tegen te gaan. Tegenwoordig weert zonwerend glas meer dan 60% van de warmte van de zon. Ben je op zoek naar een verbouwvrije en energiebesparende oplossing? Dan is onze zonwerende raamfolie de meest effectieve manier. Raamfolie van Reflect Glasfilm weert 92% van de warmte en kan op elk type glas gemonteerd worden.

kantoor raam

Hoe werkt raamfolie?

Raamfolie is een flinterdunne folie die op beglazing wordt gemonteerd. Het is een ideale oplossing om extreme temperaturen tegen te gaan. Door weerkaatsing van de zonnewarmte blijft het simpelweg langer koeler in de zomer. Daarnaast heeft raamfolie in de winter een isolerend effect. Zonwerende raamfolie is een passieve oplossing tegen de zon en het werkt het hele jaar door. De terugverdientijd van deze energiebesparende maatregel ligt gemiddeld tussen de 3 -5 jaar.

Verplicht energielabel C of beter voor grote kantoorpanden
Daarnaast moeten kantoorpanden ook rekening houden met het verplichte energielabel C of beer. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de kantoren hier nog niet aan voldoen en dreigen hun pand uit te worden gezet. Wanneer het pand al een koelsysteem heeft, maakt raamfolie je airco nog efficiënter en levert je dat einde van de maand een flinke besparing op.
De folie zorgt voor een koeler werkklimaat in de zomerperiode waardoor bespaard wordt op kosten van koelsystemen. In koudere maanden wordt de warmte juist behouden, wat resulteert in minder stookkosten. Hierdoor is raamfolie niet alleen goed voor de portemonnee maar zorgen we samen voor een groenere wereld.

Meer weten over raamfolie? Vind meer informatie op onze website.