Afbouwprofs: de mooimakers van de bouwsector!

Artikel delen

Harjan Groenhof is Manager bij NOA opleidingsbedrijf Afbouw en eigenaar van Groenhof Support. Hij is New Builder omdat hij samen een verschil wil maken in de bouwsector, maar ook omdat hij van elkaar wil leren door samen het gesprek aan te gaan.

Tekst: Marion van Sermondt

new builders

new builders

Harjan Groenhof, Manager bij NOA opleidingsbedrijf Afbouw: “De afbouw is een redelijk onbekend onderdeel van de bouw, terwijl we zo’n belangrijke en zichtbare rol hebben! Ik noem onze mensen vaak de ‘Mooimakers van de bouw’.”

Harjan heeft een verleden in de uitzend- en evenementenbranche. Via de Bouwbeurs en de Afbouwbeurs kwam hij in contact met The New Builders, maar ook met zijn huidige werkgever NOA Opleidingsbedrijf Afbouw. En zo staat Harjan Groenhof aan de basis van de afbouw, een belangrijk onderdeel van de bouwsector. “Ik denk dat ik meerwaarde te bieden heb voor The New Builders, juist doordat ik een afwijkende achtergrond heb. Dat geeft een frisse kijk op zaken. Niet altijd beter, maar wel anders. En door samen na te denken en te connecten kom je verder. De bouwsector is nog zo conservatief, het is nog te veel ieder voor zich. Ik geloof dat je pas echt ergens komt wanneer je elkaar gaat helpen. Je kan zoveel van elkaar leren!”

Weten wat er speelt

Vanuit deze zoektocht naar samenwerking en contact sloot Harjan zich aan bij The New Builders: “Ik wil voor mijn doelgroep weten wat er speelt in de bouwwereld. Wat vind je belangrijk, waar kunnen we verbeteren? Afbouw is in principe een klein, maar wel belangrijk onderdeel van de bouw. Het gaat me bij The New Builders niet om de handel, maar om de gesprekken. Wat zoek je, wat zie jij; dat kan ik terugkoppelen in onze opleiding. Dan is het mooi om te zien dat dat voor veel New Builders geldt. Het is geen standaard netwerkclubje. Mensen gaan voor echt contact.” Harjan verwijst naar zijn Activate groep. “Binnen Activate bouw je relaties op. Je leert elkaar steeds beter kennen en dan kan je ook je mening delen. Daar leren en groeien we samen van!”

Volgende generatie bouwers

NOA Opleidingsbedrijf Afbouw leidt bouwers op door ze bij afbouwbedrijven te plaatsen binnen werkend leren trajecten. Dat varieert van praktijkopleidingen tot gerichte BBL-vakopleidingen. Maar ook zij-instromers worden naar de juiste werkplek begeleid. Harjan is als manager verantwoordelijk voor de locaties Assen en Purmerend. “Mijn werkzaamheden zijn enorm divers. Ik communiceer zowel met de werkgevers als de werknemers. Zo zorg ik ervoor dat onze mensen op de juiste plek terecht komen. Dat ze bij het bedrijf passen en zoveel mogelijk uit hun opleiding kunnen halen. Samen met twee ROC’s leiden wij de volgende generatie op, voor en door de sector. We werken op basis van samenwerkingsverband met de opleidende bedrijven samen. Ik heb daarin een begeleidende rol richting studenten, maar voer ook gesprekken met bedrijven. Hier haal ik bijvoorbeeld input op voor de cao-onderhandelingen waarbij de ondernemersvereniging (NOA) betrokken is.”

Waar Harjan de commerciële uitzendwereld wel gezien had, ging hij de uitdaging van deze bemiddelende rol vol enthousiasme aan. “Ik hou wel van een uitdaging. Daarbij heb ik in deze functie andere belangen; ik werk allereerst voor de leerlingen. Dat betekent dat je moet investeren, zowel zakelijk als persoonlijk. Maar dat is het ook waard! Ik denk dat ik daarvoor de juiste bagage heb meegebracht. Ik heb de ervaring, maar op deze plek draait het om meer dan cijfers en targets.”

new builders

Menswaardig

“Je kan dit werk alleen doen, wanneer je aandacht voor de mens achter de leerling hebt. We werken met een jonge doelgroep, met bijbehorende problematiek. Wanneer je daar geen oog voor hebt, red je het niet. Veel jongeren worden niet alleen praktisch opgeleid, maar moeten sociaal ook begeleid worden. Soms betekent dat bijvoorbeeld ook dat we ze adviseren in privézaken. Juist dat persoonlijke aspect maakt mijn werk zo waardevol voor mij.”

Jongeren naar de bouw

Het is een bekend fenomeen in de bouw: hoe krijgen we de jongeren enthousiast voor de bouwsector? Daar lopen ze bij de afbouwsector en dus bij NOA Opleidingsbedrijf Afbouw ook tegenaan. “De afbouw is een redelijk onbekend onderdeel van de bouw, terwijl we zo’n belangrijke en zichtbare rol hebben! Ik noem onze mensen vaak de ‘Mooimakers van de bouw’. Als stukadoor, plafond- en wandmonteur, maar ook als vloerenlegger en natuursteenbewerker kom je in beeld wanneer de basis staat. Het is jouw uitdagende taak om het pand verder af te maken, het mooier en netter te maken.”

new builders

Harjan wil de bouwsector en met name de afbouw weer zichtbaar en aantrekkelijk maken voor de jongeren die nog een opleiding moeten kiezen. “We moeten laten zien dat het niet alleen een mooi en dankbaar beroep is, maar dat je er ook gewoon goed mee kan verdienen. Dat doen we onder andere door de website afbouwprofs.nl, waarin we jongeren informeren en uitdagen, maar ook door meeloopdagen te organiseren.”

Afbouwers als visiteplaatje

“En zijn ze dan aan het werk, dan dagen we onze leerlingen uit om hun eigen naam en sector hoog te houden. Ook daar zetten we tijdens de opleiding op in: werk netjes, loop niet met vieze voeten door het nieuwe huis. Draag je steentje bij! Zo laten we niet alleen aan onze leerlingen zien dat ze een mooi beroep hebben gekozen of gaan kiezen, maar zijn zij op hun beurt ook weer een ambassadeur voor de afbouw.”

new builders

“En als we het dan over menswaardig hebben, is arbo een belangrijk onderdeel van onze opleidingen. Het is mooi dat jongeren een goede baan vinden, maar het is zaak dat ze over 20 jaar nog steeds goed functioneren en kunnen leven! Dus dat betekent aandacht voor je houding, voor moderne technieken om je lijf te ontlasten en voor de juiste kennis daarin. Zo willen we er aan alle kanten aan bijdragen dat de nieuwe generatie afbouwers niet alleen goed en mooi werk verrichten, maar er ook van genieten.”