“Liefde voor de bouw zit in de familie”

Artikel delen

Bij IJbouw, gevestigd aan de noordoever van het IJ, trapt Mohammed Oulkadi (20) zijn bouwcarrière af. En voor deze geboren en getogen Amsterdammer is dit nu al een schot in de roos. Samen met een topteam zet hij zich elke dag al multitaskend in voor de meest uiteenlopende projecten. Van bescheiden calculatie tot grootschalige renovatie, Oulkadi gaat geen uitdaging uit de weg.

Bouwheld Mohammed Oulkadi

Bouwheld: Mohammed Oulkadi

Mohammed zag het levenslicht in Osdorp te Amsterdam. Maar zijn roots liggen in Marokko, waar nog altijd familie woont. Zo ook zijn opa, in wiens voetsporen hij treedt. “Liefde voor de bouw zit echt in de familie. Mijn vader is timmerman en opa werkte als aannemer, dus de appel valt niet ver van de boom.”

Inmiddels is zijn grootvader met pensioen, maar in gesprekken over het vak vindt Mohammed veel herkenning. Vooral de passie voor het maken delen ze met elkaar. “Uiteindelijk maakt dat aspect ons werk zo bijzonder. We realiseren iets moois voor de eindgebruiker, of eigenlijk voor iedereen.” Want ja, ook passanten kijken ernaar. “Zo geef ik de wereld iets terug. Ik laat wat achter, iets tastbaars.”

Klaar voor het échte werk

Toen Mohammed 16 was, startte hij dan ook vol overtuiging zijn studie Bouwkunde bij ROC in Amsterdam Noord. En gelukkig was het net zo leuk als hij had gehoopt. Naast de nodige theoretische kennis deed hij middels vier verschillende stages veel praktijkervaring op. “Zowel de werkvoorbereiding als uitvoering kwamen voorbij en ik leerde vol enthousiasme de kneepjes van het vak. Maar misschien nog wel belangrijker was de persoonlijke ontwikkeling die ik doormaakte.” Afgelopen zomer, direct nadat hij zijn studie afrondde, was Mohammed daarom vastberaden te gaan werken. Maar dat had toch wat meer voeten in de aarde dan gehoopt.

Bloeien in de bouw

Hoe overtuigd hij de arbeidsmarkt bestormde, zo lang duurde het voordat Mohammed beet had. “Ik vond het lastig een passende functie te vinden of werd afgewezen. Soms kreeg ik zelfs geen reactie. Maar uiteindelijk kwam ik op het spoor van Building Heroes.” Via deze weg solliciteerde hij bij zijn huidige werkgever IJbouw, waar het vanaf seconde één goed voelde. “Er heerst een familiesfeer en ik kan echt bouwen op mijn team. Deze plek, in combinatie met mijn brede functie, is perfect om mezelf te ontwikkelen.”

Om zijn theoretische toolbox verder te vullen, volgt Mohammed naast zijn werk de vierjarige studie Built Environment in Utrecht. Dat vraagt wat, maar hij wíl ook wat. “Ik wil doorgroeien binnen de bouw, dat staat vast.” Maar in welke rol hij – naar eigen zeggen – het meest bloeit, dat zal de toekomst uitwijzen.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.