Innovatieve vacaturebank pakt personeelstekort in bouw en installatie aan

Artikel delen

Het personeelstekort in de bouw- en installatiesector blijft groeien. Op dit moment staan er bij de bedrijven al 44.700 vacatures open. De nieuwe vacaturebank ‘Functies in de Bouw’ wil helpen de tekorten op te lossen door werkzoekenden beter te matchen met bedrijven, onder meer door functies meer tot leven te laten komen: een beter inzicht in functie en bedrijf zorgt voor een betere match met werkzoekenden.

sollicitatie opnemen

De vacaturebank geeft een volledig beeld van de functie, het bedrijf, wat er zo leuk aan is, de eisen, de extra’s, hoe de werkweek eruit ziet en ervaringen van toekomstige collega’s. “We stellen de werkzoekende centraal en willen hem of haar voorzien van de informatie die nodig is om te beslissen of de functie en het bedrijf bij hem of haar past. Door deze significant andere insteek gaan we de wereld van de vacaturewebsites opschudden”, zegt een van de oprichters Pascal Joore.

Krapte neemt toe

In de bouw en installatiesector werken in totaal 477.000 mensen. Toeleveranciers en zelfstandigen zijn hierin nog niet meegerekend. Dat is bijna 5% van de totale beroepsbevolking. Sectoren van betekenis dus, waar de krapte alleen maar groter wordt. Op dit moment zijn er 44.700 vacatures. Bijna 10% van het totaal aantal medewerkers. Die mensen zijn nodig om te kunnen voldoen aan de groei van de sectoren, bijvoorbeeld de noodzakelijke groei van de woningvoorraad en het halen van de klimaatdoelstellingen. Aan de andere kant moet ook de uitstroom uit de sector opgevangen worden. Mensen gaan met pensioen, maar ook een groot deel verlaat de bouw en installatiesector en zoekt zijn heil ergens anders.

Employer branding

Joore was mede-eigenaar van Werkspot en is eigenaar van recruitmentbureau WETALENT. ”Organisaties zullen nu dubbel hun best gaan doen”, zegt hij. ”De grootste uitdaging is het behouden van goed personeel. Daarnaast zullen ze toekomstige medewerkers willen enthousiasmeren en overtuigen dat zij voor de kandidaat de perfecte organisatie zijn waar ze willen werken. Employer branding is dan ook steeds breder en dieper geworteld binnen de bedrijven in de sector.”

Transparantie

Transparantie is volgens Joore daarbij essentieel. “Een mogelijke nieuwe werknemer wil een goed beeld hebben van de inhoud van de functie. Maar het is minstens zo belangrijke dat het bedrijf en de bedrijfscultuur bij de werkzoekende past. De vacatures moeten gevuld worden, maar wel met personen die voor langere tijd aan het bedrijf verbonden willen blijven. Anders kost dit weer veel tijd en frustratie voor beide partijen,” zegt hij.

Medeoprichter Ronald Siemons is zijn hele werkzame leven in de bouw en installatiesector actief, voornamelijk als marketing consultant bij organisaties zoals Raab Karcher, Remeha en Koninklijke Mosa. “Een veelvuldig ingezet middel om duidelijk te maken wat bedrijven te bieden hebben zijn de ‘Werken bij…’-websites. Deze sites groeien exponentieel en worden ook steeds beter. Alleen is het de uitdaging om de doelgroep de website te laten bezoeken. Naast zelf online adverteren, worden hier vaak ook vacaturebanken voor ingezet, maar het is lastig om daar je onderscheidende verhaal, de bedrijfscultuur en de funfactor van de baan kwijt te kunnen”, zegt hij.

Functies in de Bouw

De nieuwe vacaturebank biedt hier de oplossing voor. Ook voor bedrijven die de eigen employer branding nog niet perfect op orde hebben. Joore: “Functies in de Bouw is het ideale platform voor alle vacatures in de bouw-en installatiesector en geeft de werkzoekende een perfect beeld van de functie en de bedrijfscultuur.”

Siemons: “De profielen bestaan niet uit saaie teksten, maar bieden extra relevante informatie over de functie en de organisatie. Denk aan het gebruik van veel sfeerbeelden en video’s die de bedrijfscultuur helder maken. Toekomstige collega’s komen aan het woord die hun ervaringen delen. Door een  voorbeeld van de agenda te tonen, is meteen duidelijk welke taken en afspraken bij de functie horen. Ten slotte bevat de vacature een 360 graden foto van de werkomgeving. Hierdoor wordt de absolute beleving gecreëerd.”

Passend solliciteren

De sollicitatie komt direct bij de werkgever terecht, zonder tussenkomst van Functies in de Bouw. Dit kan via een link naar de vacature op de site van het bedrijf of van het recruitment bureau, dat vaak ingeschakeld wordt. Functies in de Bouw zorgt er ook voor dat iedere werkzoekende kan solliciteren op de manier die het beste bij hem of haar past. Dit kan op basis van een CV en motivatie, alleen door een e-mailadres en een korte onderbouwing te sturen of zelfs via een audiobericht. Een verhaal via een audiobericht is vooral voor werkzoekenden die problemen hebben met schrijven of verbaal gewoon sterker zijn, een makkelijke manier om toch te solliciteren.

Meer informatie: www.functiesindebouw.nl

Over ons

Functies in de Bouw is een onderdeel van Jobtriggers BV opgericht door Pascal Joore en Ronald Siemons. Ze zijn allebei geen onbekende in de bouwwereld. Pascal is, na mede-eigenaar te zijn geweest van Werkspot, al 9 jaar eigenaar van werving & selectiebureau WETALENT, gericht op de bouw- en installatietoelevering. Ook Ronald Siemons is al zijn hele werkzame leven, voornamelijk als zelfstandig marketingconsultant, in dezelfde sector actief bij veel verschillende organisaties, zoals Raab Karcher, Remeha en Koninklijke Mosa. Jobtriggers creëert unieke vacaturewebsites voor niche-markten faciliteert in een duurzame match door een duidelijke koppeling van employer branding van de opdrachtgever met de vacaturebeleving door de werkzoekende.

pascal en ronald

Voor vragen, meer informatie of achtergronden kun je contact opnemen met:

Ronald Siemons
Mede-oprichter
ronald.siemons@functiesindebouw.nl
0655468203

Pascal Joore
Mede-oprichter
pascal.joore@functiesindebouw.nl
0613595727