Nieuw keurmerk HoutbouwersNL ontzorgt aannemer

Artikel delen

Meer dan vijftig producenten van houtskeletbouw, CLT, modulebouw en dak- en gevelelementen scharen zich achter het op 12 april 2022 gelanceerde HoutbouwersNL. Dit is hét keurmerk voor houtbouwsystemen in Nederland. Bedrijven die dit keurmerk mogen dragen, commiteren zich aan top-of-class houtbouw op gebied van toegepaste materialen, prestatie-eisen, productieproces en onafhankelijke toetsing daarop.

houtbouwers nlKOMO-certificering legt de juistheid van de toegepaste materialen, prestaties van de constructie en het productieproces vast. Alle werkprocessen van de bij HoutbouwersNL aangesloten bedrijven zijn vastgelegd in een systeem van interne kwaliteitsbewaking (IKB). Dit wordt onafhankelijk getoetst door SKH in Wageningen. Aanvullend op de Bouwbesluiteisen worden er in deze KOMO-certificaten (private) eisen gesteld die de kwaliteit van het geleverde product in haar toepassing borgt.

Vergaande automatisering en mechanisering in de productie zorgen voor een hoge en constante kwaliteit van de geproduceerde houten elementen. Een Quick Response Manufacturing (QRM) maakt planningsafspraken eenvoudig en betrouwbaar. Ook zijn alle HoutbouwersNL voor de productie van hun houten frame in het bezit van certificaten van duurzaam bosbeheer (FSC, PEFC, Keurhout en STIP) en voldoen daarmee aan de eisen van de Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) van de Rijksoverheid.

Onafhankelijke toetsing

HoutbouwersNL is een initiatief van de sectie Houtbouwsystemen van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) in Almere. Sectiesecretaris Mariëtte Willems zegt: “Onze leden leveren duurzame en kwalitatief hoogwaardige elementen en bouwdelen. Bouwen met HoutbouwersNL maakt het kwaliteitsborgingsproces voor de aannemer een heel stuk makkelijker. Het geleverde element of bouwdeel wordt onafhankelijk getoetst, waardoor de kwaliteit is geborgd en er een laag risicoprofiel aan wordt gehangen. Het kan dus eenvoudig worden afgevinkt in het bouwdossier. Onder de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is de kwaliteitsborger er nauwelijks tijd aan kwijt, waarmee deze dus sneller en goedkoper zijn werk kan doen.” De borgingsinstrumenten waarderen dit Keurmerk in hun methodiek.

Zichtbaar

houtbouwers nl“Houtbouwsystemen zijn flink in opmars omdat ze passen in de trend van duurzaam, industrieel en flexibel bouwen. HoutbouwersNL bedrijven onderscheiden zich door hun expertise en jarenlange ervaring. Zij werken samen met even deskundige partners aan kwalitatief hoogwaardige producten en bouwsystemen. De duurzame en kwalitatief geborgde bouwmethoden en het vakmanschap van onze leden worden met HoutbouwersNL naar de markt toe zichtbaar gemaakt”, aldus Mariëtte Willems.

Voor meer informatie: www.houtbouwsystemen.nl.