Waarom bouwen met hout terrein wint

Artikel delen

Prefab houtbouw wordt steeds populairder in Nederland vanwege de groeiende interesse in duurzaam bouwen. Maar ook de behoefte aan snellere en efficiëntere bouwmethoden als oplossing voor het woningtekort speelt een rol bij deze belangstelling voor hout. Hoewel traditioneel bouwen nog steeds veel wordt gebruikt, wint bouwen met hout terrein vanwege de voordelen van duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en bouwefficiëntie.

Tekst: Ceciel Butterhoff, Stichting KOMO

Oscar van Doorn, directeur van certificatie-instelling SKH, kent als geen ander de aspecten van bouwen met hout. SKH certificeert producten, processen en personen, maar ook complete prefab houtskeletwoningen voor het keurmerk KOMO.

Op onze vraag aan Oscar van Doorn wat de mogelijkheden van bouwen met hout zijn, antwoord hij: “Eindeloos zou ik zeggen. Vanuit de historie weten we wat er allemaal kan met hout. Of het nu de constructie, de gevel of de fundering is. Maar ook representatieve gebouwen als stations, overheidsgebouwen en luxe hotellobby’s. Overal zien we houtbouwoplossingen. We vinden het over het algemeen fantastisch, maar de stap naar wonen in een houten gebouw vinden we vaak lastig. Gelukkig verdwijnt dit idee nu snel en zijn we dankzij houtskeletbouwoplossingen, houten binnenspouwbladen en meer recentelijk dankzij CLT (Cross Laminated Timer, red.) veel houtbouwoplossingen aan het toepassen. De certificering hiervoor doen we al jaren. We zien ook de vraag naar KOMO-certificering van woonconcepten toenemen.”

Duurzaamheid van hout

Duurzaamheid is één van de voordelen van houtbouw. Komt dat ook tot uitdrukking in de certificering van houtproducten? “Hout is een hernieuwbare grondstof. Tijdens de gebruiksfase van een gebouw, meer dan 30 jaar, groeit er ook weer een boom, terwijl we bij andere materialen de aarde uitputten. Daarnaast is hout eenvoudig te hergebruiken door verzagen en versnipperen. Als het hout dan echt niet meer te hergebruiken is eindigt het net als alle andere materialen in de verbrandingsoven. Dan is de uitstoot van CO2 weer een grondstof voor groeiende bomen, die dit opnemen. Binnen de KOMO-familie hebben we de mogelijkheid om het gehalte biobased content en/of de recycled content duidelijk te maken op het gecertificeerde product. In feite gaat het dan om in welke mate er sprake is van hergebruikte en duurzame grondstoffen.”

Invloed op verminderen CO2-uitstoot

We zijn benieuwd hoe het komt dat bouwen met hout een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de CO2-uitstoot in de bouwsector. Oscar van Doorn legt uit: “Bomen slaan CO2 op. Als we het hout gebruiken in duurzame oplossingen, blijft deze CO2 opgeslagen in het product. Alleen op het moment dat het hout, na hergebruik, wordt verbrand komt deze vrij. Maar de bossen nemen deze CO2 weer op als grondstof voor houtproductie. Een dergelijke gesloten keten zie je bij andere materialen niet. Neem bijvoorbeeld een aardolie-gebaseerde of gemijnde grondstof. Wanneer die eenmaal is verbruikt, groeit deze niet meer aan. In het geval van aardolie wordt de diep in de grond opgeslagen CO2 uiteindelijk de atmosfeer ingeblazen bij verbranding waardoor CO2 in de atmosfeer alleen maar toeneemt.”

Uitdagingen

Hoewel prefab houtbouw veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen, zoals mogelijke beperkingen in hoogbouw en zorgen over brandveiligheid. Hoe denkt Oscar van Doorn daarover? “Timmeren met hout lijkt eenvoudig, maar het vergt meer kennis van zaken. Je moet rekening houden met vocht en de natuurlijk eigenschappen van het materiaal. Door de uitdagingen aan te pakken en de juiste technieken toe te passen, kan prefab houtbouw veilig en effectief worden toegepast, zelfs in hoogbouwtoepassingen. Daarbij profiteren we nog steeds van de vele voordelen van hout als duurzaam en milieuvriendelijk bouwmateriaal.”

Tot slot stelt Oscar van Doorn met enige verbazing: “Al met al vraag ik me wel eens af waarom mensen inmiddels wél begrijpen dat plastic bekertjes en kunststof materialen echt niet meer kunnen en daarvoor innovatieve alternatieven accepteren. Maar de stap in de bouw naar het al eeuwenlang bewezen bouwmateriaal hout, dat de aarde niet uitput, vinden ze lastig!”