Sneller werken met steenstripknipper

Artikel delen

“Het knippen van steenstrips gaat een stuk sneller met de Almi steenstripknipper”, zegt Maarten Zwienink, projectleider HSB projecten bij Westerveld & Nederlof. Dit al bijna 80 jaar oude familiebedrijf  produceert in geacclimatiseerde productiehallen met behulp van geavanceerde machines en robots, kozijnen en prefab wanden.

almi

Foto: Westerveld & Nederlof.

Almi, bekend van onder andere steenknippers in de infra en bouw, heeft succesvol ingespeeld op de groeiende markt van het prefab bouwen. Er worden namelijk steeds vaker steenstrips gebruikt voor het bekleden van prefab gevelelementen. Om deze steenstrips eenvoudig en snel op maat te kunnen maken heeft Almi de steenstripknipper ontwikkeld. Deze pneumatische knipper is uitgevoerd met een flexibel mes dat zich aanpast aan het oppervlak van de steenstrip. In één seconde wordt de steenstrip op de gewenste maat geknipt. Doordat de AL16SP is uitgerust met aanslag en liniaal kunnen steenstrips onder elke gewenste hoek en in iedere lengte geknipt worden.

Praktijkervaringen

Westerveld & Nederlof werkt al sinds 2017 met de steenstripknipper AL16SP. “We zochten een oplossing voor het verminderen van stof en het verhogen van de snelheid bij het op maat maken van steenstrips”, zegt Maarten Zwienink. “Een collega bedrijf maakte gebruik van een Almi steenstripknipper. Toen wij dat hoorden hebben wij contact met Almi opgenomen. Dat contact verliep prettig, waardoor we met hen in zee zijn gegaan. We hebben nu twee steenstripknippers die los staan opgesteld op een werkbank. We knippen hiermee keramische steenstrips van 14 tot 30 mm dikte.”

Maarten is zeer tevreden over de steenstripknippers: “Je kunt er snel mee werken. Zagen geeft weliswaar een strakke nauwkeurige snede, maar kost ook veel tijd en er komt stof vrij. Met de steenstripknipper gaat het op maat maken een stuk sneller en met de juiste afstellingen is dit net zo nauwkeurig. Wel moeten we er met het plaatsen van de steenstrippen op letten dat de geknipte kant naar binnen staat voor een strakke afwerking.”

Integratie in productielijn

In de toekomst wil Westerveld & Nederlof naar een verdere automatisering toe van de productielijn. Maarten: “Wij kijken naar verdere robotisering van onze steenstriplijn. Daarbij willen we graag het knippen van steenstrippen koppelen aan onze plak robot, waardoor het gehele proces kan worden geautomatiseerd. Er zijn namelijk al meer prefab bouwers die de steenstripknipper hebben geïntegreerd in de productielijn. Daar willen wij ook naar toe. De woningbouwopgave is enorm, dus wij blijven zoeken naar methoden om sneller te kunnen werken. De steenstripknipper helpt daarbij.”

Almi
www.almi.nl