Circle: snel bouwen met betonnen woningmodules

Artikel delen

Dat we in Nederland woningen tekort komen is inmiddels wel bekend. Deze woningnood treft zowel starters, als doorstromers, arbeidsmigranten en vluchtelingen met verblijfsvergunning. Nederland heeft behoefte aan betaalbare, duurzame woningen die snel zijn te realiseren. Een antwoord biedt het Circle casco van CascoTotaal. Dit betreft een 3D-Betoncasco® waarmee met gestandaardiseerde betonmodules heel snel en duurzaam diverse soorten gebouwen zijn te maken.

betonmodule

Het Circle casco bestaat uit een gestandaardiseerde betonnen module met een binnenafmeting van 9,6 bij 3,6 meter. De module bestaat grotendeels uit één stuk. Het dak, de twee zijwanden, een kopwand en de funderingsbalken worden in één keer in de mal gestort. De vloer wordt er laten ingeschoven en de tweede kopwand wordt met lasplaten aan het casco bevestigd. Het resultaat is een module die je als een Lego-steen op en naast andere modules kunt plaatsen. Weer uit elkaar halen of verplaatsen kost ook weinig moeite, want de Circle modules worden gekoppeld met droge, demonteerbare verbindingen.

Het concept is bruikbaar als tiny house of eengezinswoning, eventueel met hellend dak. De modules laten zich ook horizontaal koppelen en verticaal stapelen. De maximale hoogte is daarbij vier lagen. Op die manier is het tevens mogelijk om appartementengebouwen te realiseren.

Partners

betonmodulesCascoTotaal ontwikkelde het innovatieve concept in nauwe samenwerking met KAAN Architecten en ingenieursbureau ABT. Het dochterbedrijf van De Hoop Terneuzen had al ervaring met prefab modulebouw, want men produceert al jaren 3D-Betoncasco’s® in de fabriek in Terneuzen. De 35 vierkante meter grote betonmodules zijn voorzien van grote wandsparingen en een sparing voor de trap.

Een Circle casco kan binnen 24 uur worden gestort en ontkist. Het vergt ongeveer vijf werkdagen om een casco af te bouwen. De aannemer die de afbouw voor zijn rekening neemt kan dat doen in de geconditioneerde afbouwhal naast de fabriek op het terrein van CascoTotaal.

30 procent minder beton

Minimalisering van het materiaalgebruik stond voorop bij de ontwikkeling van het concept. Doordat de modules grotendeels in één keer worden gestort is het mogelijk de wanden en vloeren dunner dan normaal uit te voeren. De dikte is slechts 100 millimeter. De funderingsbalken zijn daarbij geïntegreerd in het casco. De modules hebben bovendien geen cementdekvloer nodig. Dat resulteert in een betonreductie van ongeveer 30 procent. Dat vermindert niet alleen de CO²-voetafdruk, maar ook de materiaalkosten. Doordat de modules in één keer naar de bouw worden vervoerd, wordt bovendien flink bespaard op transportbewegingen. Uiteraard voldoend de modules aan de BENG-eisen en is de MKI-waarde 0,21.

Het integrale ontwerp, de prefabricage en de just-in-time-levering zorgen voor minimalisering van faalkosten. Ten opzichte van reguliere bouwconcepten vallen de totale kosten al gauw zo’n twintig procent lager uit. De bouwkosten voor een tweelaagse woning van 70 vierkante meter bedragen met deze modules ongeveer 140.000 euro.

betonmodules

Circulair

In de Circle modules worden geen leidingen ingestort, om de indeling zo flexibel mogelijk te houden. Door de zorgvuldige scheiding van ruwbouwconstructie, afbouw en installaties kunnen onderdelen ook eenvoudig en goed gescheiden én hergebruikt worden. Installaties kunnen bij meerdere modules worden gekoppeld via een schacht. In een boorprotocol is aangegeven waar voorzieningen kunnen worden aangebracht in vloer, wanden en dak.

Door de zorgvuldige scheiding van ruwbouwconstructie, afbouw en installaties kunnen onderdelen eenvoudig en goed gescheiden én hergebruikt worden. Een Circle casco kan meerdere malen in- en uitwendig worden gestript en afgebouwd en opnieuw worden benut. Aan het einde van hun decennialange levensduur is het beton eenvoudig verwerkbaar tot granulaat. Er gaat dus geen materiaal verloren, het concept is volledig circulair.

Betonmodules

CascoTotaal kan momenteel ongeveer 370 Circle casco’s per jaar leveren, dus zo’n dertig per maand. In de ideale situatie worden de casco’s vandaag gestort, morgen ontkist en vervolgens in een paar dagen op maat afgewerkt. Het aantal casco’s wordt zonodig verder opgeschroefd afhankelijk van de toekomstige afname. Het uiteindelijke streven is 2.000 tot 3.000 Circle casco’s per jaar.

CascoTotaal
www.cascototaal.com/