Het gebruik van kunststof pallets en houten pallets

Artikel delen

Pallets zijn te krijgen in verschillende afmetingen en gemaakt van verschillende materialen. Niet alle pallets zijn allemaal even geschikt voor dezelfde doeleinden. Bij het ene werk kun je beter een kunststof pallet inzetten en bij een andere klus is een houten pallet juist weer beter. Welke pallets jij moet kopen hangt dus af van wat voor werkzaamheden jij doet. In deze tekst gaan wij behandelen in welke gevallen Kunststof pallets kopen handiger is en in welke gevallen jij beter houten pallets kunt aanschaffen. Allebei de soorten hebben immers hun eigen voor- en nadelen en verschillen op het gebied van prijs, gewicht, draagvermogen en duurzaamheid.

Houten pallets

Wat is het verschil in prijs?

Eén van de eerste dingen die jij je misschien afvraagt, is hoeveel de pallets in prijs verschillen van elkaar. Als de ene soort veel duurder is dan de andere, dan is de keuze misschien wel snel gemaakt voor jou. Houten pallets zijn in principe bijna altijd goedkoper dan kunststof pallets. Het houten materiaal is immers een stuk minder duur dan kunststof. Bovendien is het goedkoper om de pallets te produceren. Houten pallets zijn ook veel bekender, waardoor het aanbod vaak ook groter is. Een tekort aan deze pallets zul je dan ook niet snel tegenkomen. Wanneer de pallets beschadigd raken kan de houten variant eenvoudig gerepareerd worden. Met kunststof is dit veel minder makkelijk of niet mogelijk. Wel is het zo dat de kunststof pallets veel steviger zijn. Beschadigingen aan de pallets komen dan ook veel minder voor dan bij de houten variant.

Verschil in het draagvermogen van de pallets

Beide soorten pallets kunnen veel gewicht dragen, maar ze kunnen niet allebei evenveel tillen. Houten pallets zijn een stuk minder sterk dan kunststof pallets. Per kilogram gewicht van de pallet kan deze meer dragen dan dat de houten pallets per kilogram eigen gewicht aan kunnen. De houten pallets zijn wel een stuk zwaarder dan dat de kunststof pallets zijn. Het draagvermogen van de twee soorten pallets verschilt daarom niet zo heel erg veel.

Werken in vochtige ruimtes

Wanneer jij werkt in een vochtige ruimte, is het gebruik van houten pallets ten zeerste af te raden. Zoals de meesten wel weten neemt hout het vocht op. Door dit vocht neemt de kwaliteit van de houten pallet af. Na verloop van tijd gaat het hout rotten, wat de pallet veel minder stevig maakt. De pallet kan het op een gegeven moment zelfs begeven en afbreken. Op het moment dat jij en jouw werknemers aan het werk zijn met zware materialen, is dit erg gevaarlijk. Als de pallets breken kunnen er zware spullen op de grond vallen en breken – of nog erger – er kunnen spullen vallen op de mensen die er in de buurt aan het werk zijn. Dus werk jij in een ruimte waar het erg vochtig kan worden? Kies er dan voor om met kunststof pallets te werken. Deze pallets nemen het vocht niet op, maar stoten dit af. Door het vocht zullen zij ook niet verminderen in sterkte of afbreken.