Baksteenproducenten naar circulaire kunststof retourpallets

Artikel delen

Nederlandse producenten van bakstenen aangesloten bij branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) zetten een belangrijke stap in het gebruik van circulaire verpakkingen. Ze gaan overstappen naar kunststof retourpallets. Dit in samenwerking met Circular Plastics en Cabka, leverancier en producent van herbruikbare kunststof pallets. De overstap naar de kunststof retourpallets voor gevelbaksteen geeft significant minder afval en verlaagt de CO2-voetafdruk.

Kunststof HULO retourpallet.

Kunststof HULO retourpallet.

Circulariteit, vermindering van afval en verlaging van de CO2-voetafdruk vormen belangrijke speerpunten van de bouwkeramische industrie. Daarom nemen baksteenfabrikanten verenigd in KNB het initiatief om de overstap te maken van houten wegwerp-pallets naar kunststof retourpallets, gemaakt van 100% plastic afval. Het initiatief sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van de keramische sector en vormt onderdeel van de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030. Het collectief van de bij branchekoepel KNB aangesloten baksteenproducenten en Circular Plastics / Cabka werken gezamenlijk aan het marktklaar maken van de kunststof retourpallet voor metselbaksteen.

Pilotprojecten

De baksteenfabrikanten hebben het initiatief genomen om de haalbaarheid van herbruikbare retourpallets voor bakstenen te onderzoeken. Daaruit is een universeel toepasbaar kunststof oplossing ontstaan als alternatief voor de traditionele houten HULO-pallet met de afmeting 1.140 mm (L) x 420 mm (B). Om de effectiviteit van de pallets en de retourname in de praktijk te bewijzen volgen er pilotprojecten in de bouw met medewerking van bouwmaterialenhandel en vier aannemers. Daarna volgt uitrol in de markt. De nestbare kunststof pallets nemen minder ruimte in, gaan tien tot twintig keer langer mee en dienen na hun volledige levensduur als grondstof voor een nieuwe pallet.