Houten vlonderplanken, dit moet je weten

Artikel delen

Er komt meer kijken bij vlonderplanken dan je misschien van tevoren zou denken. Er zijn verschillende soorten houten vlonderplanken en allerlei verschillende manieren om deze te onderhouden. Wil je binnenkort een vlonder aanleggen, maar weet je niet precies waar je op moet letten? Lees dan snel verder!

Houten vlonderplanken

Verschillende soorten houten vlonderplanken

Bij houten vlonderplanken kan je een onderscheid maken tussen houten en hardhouten planken. Houten en hardhouten vlonderplanken hebben beide andere voor- en nadelen.

Houten vlonderplanken zijn meestal gemaakt van gewone houtsoorten zoals ceder of eiken. De planken zijn vaak duurzaam en relatief licht van gewicht. Houd er rekening mee dat ze regelmatig onderhouden moeten worden om hun levensduur te verlengen. Hardhouten vlonderplanken zijn gemaakt van hardhoutsoorten zoals teak of ipe. De planken zijn duurzaam en kunnen beter tegen het weer dan houten planken. Hoewel de planken duurder zijn, hebben ze een langere levensduur, waardoor ze op de lange termijn voordeliger kunnen zijn, mits ze goed onderhouden worden.

Hoe onderhoudt je hardhouten vlonderplanken?

Je kunt houten vlonderplanken op een aantal manieren onderhouden, denk hierbij aan, olie, beits en verf. Producten voor het onderhoud van vlonderplanken kun je bij  Homingxl aanschaffen voor een goede prijs.

Olie

Wanneer je vlonderplanken bewerkt met olie zorgt dit ervoor dat de kleur van de plank behouden wordt. Daarnaast kun je de planken beter beschermen tegen vocht. Dit zorgt uiteindelijk voor een langere levensduur. De nadelen van het gebruik van olie is dat je het 1 tot 2 keer per jaar moet herhalen om te zorgen de werking in stand blijft. Verder biedt het geen bescherming tegen de zon, dus als de vlonder de hele zomer vol in de zon staat, zal de kwaliteit alsnog achteruit gaan.

Beits

Wanneer je de vlonderplanken met beits af werkt, dan zullen de planken minder vochtig worden. Dit is bevorderlijk voor het behoud van de kwaliteit van de plank. Het is mogelijk om een anti-slip variant te kiezen en het is over het algemeen relatief goedkoop. De nadelen van beits zijn dat het veel werk is om aan te brengen en er is een erg lange droogtijd (1 dag).

Verf

Een van de overduidelijke voordelen van het verven van de vlonderplanken is dat je het het uiterlijk kan geven wat jij in gedachten hebt. Er zijn enorm veel varianten die een dekkende laag over de vlonderplanken vormen. Ook hier is anti-slip een mogelijkheid. Verf heeft wel redelijk wat nadelen, je moet het vaak opnieuw aanbrengen, beschadigt sneller in verhouding met andere methoden en is net als beits erg arbeidsintensief.

In dit artikel is antwoord gegeven op de vraag wat je moet weten over het behoud en onderhoud van houten vlonderplanken. Wat lijkt jou de beste optie?