VBI presenteert visiedocument Remontabel bouwen

Artikel delen

Op de Dag van de Constructeur, 1 juni jl. presenteerde VBI haar visiedocument Remontabel bouwen inclusief principedetails en een stappenplan.
Opdrachtgevers vragen steeds vaker om circulaire en remontabele gebouwontwerpen. Door te ontwerpen met het oog op hergebruik maar ook door gebruik te maken van zo min mogelijk, liefst circulaire, materialen maken we als sector grote stappen!

Pand in aanbouw

Het visiedocument en de principedetails zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een team van vooraanstaande constructeurs. Zo ontstonden oplossingen waarmee draagstructuren gedemonteerd kunnen worden en elementen in zijn totaliteit hergebruikt in toekomstige projecten. Remontabel bouwen is niet alleen een visie, het vormt een praktische oplossing die we vandaag al kunnen implementeren.

Remontabel ontwerpen en bouwen kent een aantal belangrijke voorwaarden en aspecten:

 • Bouw zonder druklaag
  Druklaagloos bouwen zorgt direct voor een CO2 besparing, omdat het materiaal voor de druklaag geëlimineerd wordt. Bovendien is druklaagloos bouwen een voorwaarde voor remontabiliteit en hoogwaardig hergebruik.
 • Ontwerp remontabel
  Bij het ontwerpen is het belangrijk om al rekening te houden met toekomstig hergebruik van complete bouwelementen.
 • Ontwerp met het oog op aanpasbaarheid
  Het is van belang dat het gebouw aangepast kan worden aan wensen van toekomstige functies en gebruikers.
 • Behoud grondstoffen en materialen in de keten
  Naast toekomstig hergebruik is het ook interessant dat er nú al gebouwd wordt met grondstoffen, materialen en elementen die al een eerste leven gehad hebben. De LCA van materialen en elementen in een tweede leven is namelijk zeer gunstig.

Meer weten over remontabel bouwen? Download het visiedocument of neem contact op met Peter Musters, Adviseur bouwconcepten VBI.

Bekijk het volledige Visiedocument