Circulair bouwen in de praktijk: hergebruik wandplaten in Almelo

Artikel delen

In Almelo werken Xella en aannemer Van Wijnen aan een project waarbij circulair bouwen centraal staat. Ze maken gebruik van een ongebruikelijke aanpak: de wanden in een bestaand gebouw worden gedemonteerd voor hergebruik in toekomstige andere projecten.

Fabriekshal

Het project vindt plaats in een fabriekshal met bijbehorende kantoren die Van Wijnen twee jaar geleden bouwde voor VDL Energy Systems op het Businesspark XL, een zichtlocatie langs de A35 in Almelo. Deze nieuwe fabriek was destijds nodig omdat de toenmalige locatie, een oude productielocatie van Siemens in Hengelo niet meer toereikend was. Maar binnen twee jaar zijn de werkzaamheden van VDL ETG, waar Energy Systems deel van uitmaakt, zo in omvang toegenomen en ook inhoudelijk veranderd dat de nieuwe hal nu al verouderd is. Van Wijnen heeft al jaren een samenwerkingsverband met VDL, waardoor ze al meerdere bouwprojecten voor en met hen hebben uitgevoerd en nu ook weer deze renovatie mogen realiseren.

Circulaire wandplaten

De hal ondergaat momenteel een volledig transformatieproces. De totale hal meet zo’n 6.500 vierkante meter verdeeld in zes compartimenten. Drie van deze compartimenten worden momenteel omgebouwd, waarbij alle binnenin aanwezige technologie, machines, vloeren en wanden worden verwijderd om ruimte te maken voor cleanrooms. In dit proces is er speciale aandacht voor de demontage van 1.100 vierkante meter Hebel cellenbeton wandplaten, die fungeerden als brandwerende scheidingswanden voor de compartimenten. “Circulariteit is steeds belangrijker, zeker ook binnen Van Wijnen,” vertelt Arjan Sprengers projectleider van Van Wijnen. “Daarom heeft Van Wijnen Xella benaderd met het verzoek de wandplaten terug te nemen voor hergebruik.”

Ook verankering hergebruikt

Ook voor Xella is duurzaamheid een fundamenteel principe. De afdeling Construction Services van het bedrijf heeft de wandplaten zorgvuldig gedemonteerd en naar het Xella fabrieksterrein vervoerd. De lege hallen zullen vervolgens door Van Wijnen weer worden opgebouwd en met een nieuwe staalconstructie en cleanrooms worden ingericht. De gedemonteerde wandplaten zullen snel opnieuw worden gebruikt. Daarvoor worden ze stuk voor stuk beoordeeld om ze vervolgens weer opnieuw te kunnen inzetten. Het eerste project hiervoor is al afgesproken en een tweede project is in onderhandeling. Ook de bij de demontage verwijderde verankering wordt opnieuw ingezet. De ankers worden door de leverancier teruggenomen, schoongemaakt en weer gebruikt.

“Dit project illustreert de evolutie in de bouwsector,” zegt Arjan Sprengers Van Wijnen. “We onderzoeken steeds meer mogelijkheden om materialen te hergebruiken in plaats van zonder nadenken de keuze voor nieuw te maken.” Met dit project toont Xella aan dat het mogelijk is om praktisch en duurzaam te bouwen door Xella producten een tweede leven te geven.

Xella
www.xella.nl