Bouwkosten

Artikel delen

Waterafdichting gevels aanbrengen

Casadata zet de kosten van diverse methodes en middelen voor het waterdicht maken van bestaande buitengevels op een rij.

Tekst: Casadata.nl

Bitumen emulsiecoating

Waterafdichting met bitumen emulsiecoating.

Voordat men een gevel tegen het indringen van water en damp afdicht, moet men deze bij sterke vervuiling eerst reinigen. Voor het waterdicht maken kan men diverse methoden en middelen toepassen.

Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste prijsontwikkelingen binnen de bouwsector en deze gegevens direct en eenvoudig aanpassen naar je eigen situatie?
Dat maakt Casadata voor je mogelijk. Je krijgt nu 25% korting op een inlogabonnement naar keuze, wanneer je in het opmerkingenveld Bouwtotaalinlog vermeldt. Binnen het abonnement krijg je gratis uitleg door de Casadata klantenservice en kun je onbeperkt gebruik maken van de helpdesk tot 20:30 uur in de avond.

Impregneren buitengevel

Om de muren tegen het indringen van vocht te beschermen, kan men deze waterafstotend en vuilafstotend impregneren of hydrofoberen. In de kostenberekening is uitgegaan van Sikagard-703 W. Dit is een gebruiksklaar watergedragen impregneermiddel op basis van een combinatie van silaan en siloxaan. Dit middel is aan te brengen op mortel, metselwerk, baksteen, kalkzandsteen, natuursteen, et cetera. Het middel is sterk waterafstotend en waterdampdoorlatend. Cementgebonden ondergronden, zoals plamuurmortel of beton, moeten minimaal zeven dagen oud zijn. Sterk vervuilde oppervlaktes moet men vooraf eerst onder hoge druk reinigen.

Dunlagige waterafdichting bij fundatie

Op beton en metselwerk kan men bij de fundatie een dunlagige waterafdichting aanbrengen. Casadata is uitgegaan van Sika Igasol-101, een één-component coating op basis van een polymeer gemodificeerde bitumineuze emulsie zonder oplosmiddelen. Deze is toepasbaar op alle soorten ondergrondse en bovengrondse betonnen en bakstenen structuren. Ook is het geschikt als primer voor bitumineuze bekledingen op oppervlakken in beton, mortel en baksteen (normaal verdund met water).

Waterafdichting met 1-componenten bitumen emulsiecoating bij kelder

Om de buitenzijde ter hoogte van de kelder waterdicht te maken is uitgegaan van het aanbrengen van een primer Sika Igasol-101 in combinatie met een Igolflex-101 coating op basis van een polymeer gemodificeerde bitumenemulsie. Een dunne laag van deze primer is geschikt voor alle soorten ondergrondse en bovengrondse betonnen en bakstenen constructies, ter bescherming tegen water- of vochtindringing.

Injecteren tegen optrekkend vocht.

Injecteren tegen optrekkend vocht.

Waterafdichting met 2-componenten bitumen emulsiecoating bij kelder

Om de buitenzijde ter hoogte van de kelder waterdicht te maken is uitgegaan van het aanbrengen van een primer Sika Igasol-101 in combinatie met een Igolflex-201 coating. Bij de voorbehandeling brengt men de primer in een dunne laag aan met een kwast, roller of via airless spuiten. Het middel zakt niet uit op verticale oppervlakken en blijft flexibel bij lage temperaturen. De coating Sika Igolflex 201 is een high-build 2-componenten, oplosmiddelvrije, vezelversterkte, polymeer gemodificeerde bitumen emulsiecoating. De eerste component bevat de vloeibare polymeer-gemodificeerde bitumenemulsie met vezelversterking. De tweede component zorgt voor de versnelde uitharding. De coating heeft scheuroverbruggende eigenschappen, die men verder kan verbeteren met Igolflex F-01 glasweefsel.

Muur injecteren tegen optrekkend vocht

Bij gemetselde muren injecteren tegen optrekkend vocht is uitgegaan van het middel SikaMur InjectoCream-100. Dit is een waterafstotende gel verpakt in worsten, die men kan injecteren met een kitpistool in vooraf geboorde gaten in de voegen van het metselwerk. Men hoeft de geboorde gaten vooraf niet waterdicht te maken en er is geen speciale injectiepomp nodig. Na de injectie verspreidt de gel zich in de vochtige muur en vormt een waterafstotend scherm, dat het optrekkend vocht blokkeert.

Voor de verwerking maakt men rechtstreeks in de voeg boorgaten van 12 mm diameter doorsnede. De gaten horizontaal boren op een onderlinge afstand van 120 mm. De diepte van de boorgaten varieert met de muurdikte en bedraagt bij een muurdikte van 110 mm, 100 mm, bij een muurdikte 220 mm, 190 mm en bij een muurdikte 330 mm, 310 mm. De gaten in de voeg boren op circa 150 mm boven het maaiveld. Spouwmuren kan men langs één zijde in één operatie behandelen: daarbij volledig door de voeg boren en in de andere muur boren tot maximaal 40 mm ten opzichte van de tegenovergestelde zijde (de achterkant).

Injecteren tegen optrekkend vocht.

Injecteren tegen optrekkend vocht.

Aandachtspunten

Rekening houden met wachttijden in het kader van voorbehandelen of aanbrengen primer. Sterk vervuilde gevels vooraf reinigen.

Kosteninformatie

Alle kosten zijn exclusief klimtijd, steigerwerk, materieelgebruik, transportkosten, bouwplaatskosten en kosten van afvoeren afkomende materialen. Het prijspeil is november 2023. Voor de kosten van grotere oppervlakken zie de kostentabel op casadata.nl.

Er is gerekend met een gemiddeld uurloon van € 49,50,- excl. opslag en € 57,92 incl. 17% toeslag voor bedrijfskosten, winst en risico. Deze 17% toeslag op de directe kosten bestaat uit 8% voor algemene bedrijfskosten, 5% voor winst en 3% voor risico. De berekeningsformule luidt: 1,08 x 1,05 x 1,03 = 1,168 afgerond op 17%.

Meer informatie: www.casadata.nl

BouwTotaal