Problemen voor in keten bij nieuwbouw flink voelbaar

Artikel delen

Woningbouwprojecten hebben last gehad van de terugvallende woningmarkt door onder andere de hogere rente, hoge bouwprijzen, tekort aan bouwgrond en vaak complexe projectontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat het bouwvolume onder druk staat. Voorin de keten is dit al duidelijk voelbaar. Het aantal bouwvergunningen is teruggelopen en ook de omzetten bij projectontwikkelaars lopen terug. Lichtpuntjes zijn er ook. Zo zijn de afgelopen drie maanden de huizenprijzen weer aan het stijgen en namen de verkopen nieuwbouw in september en oktober weer toe.

Personeelstekorten structureel, maar nemen wel af

Veel bouwbedrijven geven nog aan dat ze productiebelemmeringen hebben door personeelstekorten, al is dit wel afgenomen. Waren eerder bij 25% van de bouwondernemers urgente personeelstekorten, in oktober was dit nog slechts bij 10% het geval. Ook het aantal bedrijven dat verwacht nog nieuw personeel aan te nemen is flink gedaald tot 4%. Bouwbedrijven sorteren daarmee waarschijnlijk al voor op minder werkzaamheden in 2024.

Materiaaltekorten en prijsverhogingen zo goed als verdwenen

De materiaaltekorten zijn het afgelopen jaar flink afgenomen, doordat ook internationale handelsketens na de coronacrisis weer op gang zijn gekomen. Ook de toelevering van bouwmaterialen (van vooral technische componenten) is hierdoor weer verbeterd, waardoor bouwbedrijven minder productiebelemmeringen kennen door bouwmaterialen die niet (op tijd) geleverd kunnen worden. Door de afnemende schaarste van bouwmaterialen stijgen de prijzen minder hard. Ook de, in sommige segmenten, afnemende vraag zet hierbij de prijzen onder druk.

Maurice van Sante
ING Research
maurice.van.sante@ing.com