Elektronisch watermanagementsysteem

Artikel delen

Met het elektronische Schell Watermanagement Systeem (SWS) kunnen kranen en spoelsystemen in gebouwen centraal en op afstand geconfigureerd, gemonitord en aangestuurd worden. Door spoelingen te automatiseren blijft de waterkwaliteit altijd optimaal en dankzij de elektronische bediening kunnen aanzienlijke hoeveelheden water bespaard worden.

Keuken

De elektronische Grandis E-keukenkraan wordt ook via SWS gemonitord en aangestuurd.

Elektronische en sensorgestuurde sanitaire systemen hebben vergeleken met handbediende installaties grote voordelen. Ze zijn veel hygiënischer voor de gebruiker, omdat elektronische kranen met één druk op de knop zijn te bedienen. Sensorgestuurde kranen en spoelsystemen hoeven zelfs helemaal niet aangeraakt te worden. Daarnaast kunnen waterverbruik, waterlooptijd en vaak ook de watertemperatuur van elektronische kranen ingesteld worden. Het water loopt dus alleen als het nodig is en er wordt bovendien bespaard op energie voor de verwarming van water. Het is gebleken dat het gebruik van contactloze kranen het waterverbruik met 70% of zelfs meer vermindert vergeleken met handbediende kranen.

Watermanagementsysteem

Schell heeft een elektronisch watermanagementsysteem ontwikkeld, waaraan alle elektronische kranen en spoelsystemen van Schell zijn te koppelen. Dat zijn kranen en spoelsystemen voor wastafels, douches, bad, toiletten en urinoirs, maar ook voor de keuken en het washok. De kranen en spoelsystemen kunnen centraal en op afstand bewaakt en aangestuurd worden. Met het systeem kunnen instellingen flexibel aangepast worden en het houdt ook de watertemperatuur en de gebruiksfrequentie bij. Het grootste voordeel van SWS is de mogelijkheid om spoelbeurten van de leidingsystemen in te plannen en automatisch uit te voeren. Dat kan bijvoorbeeld op basis van gebruiksintervallen of watertemperatuur. Het systeem registreert bovendien alle spoelbeurten zodat de gebouwbeheerder kan aantonen dat hij zich aan de richtlijnen voor hygiëne en waterkwaliteit heeft gehouden.

Elektronische Schell Watermanagement Systeem

Aan elke SWS-server kunnen maximaal 64 kranen of spoelsystemen gekoppeld worden.

SWS-server en Smart.SWS

In het elektronische watermanagementsysteem staan de SWS-servers centraal. Per server kunnen maximaal 64 kranen of spoelunits met kabel of draadloos, individueel of in groepen aangesloten worden. Met SMART.SWS kunnen de kranen en spoelsystemen, die aan SWS gekoppeld zijn, ook op afstand geconfigureerd, gemonitord en bediend worden. De beheerder krijgt via een internetverbinding op het scherm van zijn smartphone, tablet of computer een overzicht van alle installaties. Hij kan het sensorbereik, de waterlooptijd en stagnatiespoelingen op afstand instellen en uitvoeren. Alle systeemrelevante gegevens worden continu geregistreerd. Gebouwbeheerders kunnen bovendien verschillende gebruikersrollen inrichten, waardoor men de toegang tot de informatie per unit, gebouw, afdeling of zone kan regelen. Met de Schell Single Control (SSC) bluetooth-module kunnen functies zoals een automatische stagnatiespoeling ook in de elektronica van de kraan zelf geprogrammeerd worden.

Schell
https://schell.eu