Innovatieve optoprenovatie

Artikel delen

Uit onderzoek blijkt dat optoppen voor circa 100.000 extra woningen kan zorgen tot 2030. Daarmee is het een goede manier om bestaande bebouwing beter te benutten en bij te dragen aan de woningbouwopgave. Een fraai recent voorbeeld is de renovatie van woongebouw Aquarius in Amstelveen, dat eind vorig jaar werd opgeleverd.

Voorzijde Aquarius voor de renovatie.

Voorzijde Aquarius voor de renovatie. Foto: René de Leeuw.

Van het oude woongebouw Aquarius bleef tijdens de renovatie alleen het betonnen skelet staan. Gevels, installatie en dakbedekking gingen eraf. En er kwam een extra verdieping van hout op, ook wel optoppen genoemd. Deze bijzondere manier van bouwen maakte het mogelijk om meer woningen te realiseren met het bestaande gebouw. Er kwamen maar liefst 34 woningen bij. Daarmee steeg het totaal aantal woningen naar 182. De keuze voor een opbouw in hout werd ingegeven door het geringe gewicht en duurzame eigenschappen van het materiaal. Een zwaarder materiaal bleek niet gunstig te zijn voor de opbouw. Bovendien is er met het behoud van de betonnen draagconstructie ruim 1.500 ton aan CO2-uitstoot bespaard.

TBI-onderneming ERA Contour renoveerde Aquarius de afgelopen twee jaar in opdracht van woningcorporatie Eigen Haard. Het architectuurontwerp van AG Nova Architecten zorgde voor een moderne en frisse uitstraling van het woongebouw.

Houten opbouw ‘optopping’ van Aquarius.

Houten opbouw ‘optopping’ van Aquarius. Foto: Annet Delfgaauw.

Betere uitstraling

De nieuwe Aquarius biedt zowel een divers woningaanbod en een betere uitstraling in de wijk. “Aquarius was vroeger een sociaal huurcomplex dat aandacht nodig had. Je herkent het nu bijna niet meer terug. Je woont hier mooi, uitkijkend over het groen aan de stadsrand van Amstelveen. Zo’n dertig bewoners keren terug en zijn zeer enthousiast”, vertelt Jeroen Eijkelboom, Hoofd Realisatie Bestaande Bouw bij ERA Contour en projectleider van de renovatie van Aquarius.

De renovatie van Aquarius trok veel bezoekers vertelt Eijkelboom: “Tijdens de renovatie kregen we veel bezoek van vertegenwoordigers uit de corporatiesector en overheid. Aquarius wordt gezien als een voorbeeldproject van hoe we meer woningen kunnen realiseren in de bestaande woningvoorraad. Dit soort renovatietrajecten biedt namelijk de mogelijkheid om snel op te schalen in de woningproductie en haalbaar te verduurzamen.”

Achterzijde Aquarius na de renovatie.

Achterzijde Aquarius na de renovatie. Foto: Annet Delfgaauw.

Duurzame woningen

Bewoners zijn enthousiast over de vernieuwde Aquarius en de duurzame woningen. Onder meer goed geïsoleerde gevels en optimale installaties zorgen voor minder energielasten. Het woongebouw beschikt over een variatie aan woningtypes: van een studio van 25 m2 tot een woning van ongeveer 145 m2 met drie grote slaapkamers. Arjen is één van de blije bewoners die terugkeert in de flat. “Het is hartstikke mooi geworden. Als ik sommige mensen op straat spreek, vragen ze of er een hele nieuwe flat is gebouwd.”