Kleine oorzaken, grote gevolgen in de afbouw

Artikel delen

In een recent nieuwbouwproject waren de binnenwanden van een appartementencomplex netjes bepleisterd door een stukadoorsbedrijf. Alles leek in orde, totdat in enkele appartementen het stucwerk begon los te laten, vooral bij de kim. De boosdoener? Glasvliesbehang dat zonder primer op het gestukadoorde oppervlak was aangebracht. Het stukadoorsbedrijf schakelde Technisch Bureau Afbouw (TBA) in om de problemen te onderzoeken, en Ed van der Plas, de stukadoorsexpert van TBA, ging op pad.

Stucwerk wat loslaat, vooral bij de kim.

Bij aankomst in het complex trof Ed muren aan die op het oog perfect gestukadoord leken. Maar een destructieve test – waarbij een stuk gips tot op het beton werd verwijderd – onthulde dat het stucwerk makkelijk loskwam van de ondergrond. Op de achterkant van de losgekomen gipslaag zag Ed een patroon van kleine gaatjes, veroorzaakt door water- en luchtbelletjes. Dit was een duidelijk teken dat het beton een te hoog vochtgehalte had, waardoor het gips niet goed kon hechten.

Het spel van vocht en ventilatie

Vochtmetingen met een Hydromette Compact B vochtmeter bevestigden Ed’s vermoeden: het beton vertoonde een verhoogd vochtgehalte van 80 tot 90 digits, wat overeenkomt met meer dan 5 gewichtsprocent vocht. Dit is veel te hoog voor een goede hechting van het gips. Het bevochtigen van verschillende delen van het betonoppervlak toonde een snelle capillaire werking aan, wat suggereerde dat het gips onder normale, droge omstandigheden voldoende zou moeten hechten. Echter, het vocht in het beton verstoorde dit proces.

Het probleem werd verergerd door slechte ventilatie in de appartementen. Het ontbreken van ventilatieroosters en het gebruik van plastic folie aan de buitenkant van de ramen verhinderden dat vocht kon verdampen. Hierdoor bleef het vochtgehalte in sommige wandgedeelten maandenlang verhoogd. Dit benadrukt het belang van goede ventilatie in nieuwbouwprojecten. Zonder voldoende luchtcirculatie blijft vocht gevangen in de muren, wat de hechting van bouwmaterialen kan aantasten.

Destructief onderzoek naar pleisterwerk

Lessen voor de toekomst

De lessen uit deze situatie zijn duidelijk. Ten eerste, zorg voor goede ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Ventilatieroosters en een goede luchtcirculatie zijn essentieel. Ten tweede, voer altijd vochtmetingen uit vóór het aanbrengen van stucwerk en gebruik een primer om de hechting te verbeteren. Kleine stappen in de voorbereiding kunnen grote problemen later voorkomen.

Voor de bewoners van het complex was dit een vervelende situatie, maar dankzij het grondige onderzoek van TBA en de praktische adviezen van experts als Ed van der Plas, kunnen we dergelijke problemen in de toekomst hopelijk vermijden. In de bouw, net zoals in het leven, zijn het vaak de kleine details die het grootste verschil maken.

Voor meer informatie over de technische adviezen van het TBA kun je terecht op www.tbafbouw.nl/technische-diensten.