Houten gevelelementen luchtdicht aansluiten

Artikel delen

Hoe sluit u houten gevelelementen correct aan op de begane grondvloer, de bouwmuur of kopgevel, de verdiepingsvloer en de dakvoet?

Tekst: SBRCURnet, kennispartner voor de bouw

Hoe zwaarder u een bouwwerk isoleert, hoe groter de (relatieve) invloed van de luchtdichtheid op het totale transmissieverlies. Hoewel je de grootste luchtlekken in het dak en de begane grondvloer vindt, is het zaak dat u ook de luchtlekkage via de gevel zo veel mogelijk beperkt. Vooral door de steeds strengere eisen.

Omdat houten gevelelementen geprefabriceerd worden, kunnen de luchtdichtingen in de fabriek in het element zelf goed worden aangebracht: er is immers geen sprake van vocht, zand en andere hinderlijke factoren. Past u houten gevelelementen toe, dan zult u dus moeten letten op hun aansluiting, waarbij het vooral gaat om de werking die het afdichtingsmateriaal kan opnemen.

1. Op de begane grondvloer

De aansluiting van houten gevelelementen op de vloer moet u bij voorkeur dichten met pur-schuim. Zorg dat de vloer schoon is, om een goede hechting van het afdichtingsmateriaal te kunnen garanderen. Zet de afdichting zorgvuldig door tot en met de hoeken. Vanwege de werking van HSB-elementen kunt u hiervoor het beste elastisch pur-schuim gebruiken. 

De minimale voegbreedte is 10 mm. Voor een uitstekende luchtdichting (klasse 3), kunt u als extra dichting de dampremmende laag vanuit het binnenspouwblad doortrekken naar de begane grondvloer. Plak deze daar af.

2. Op bouwmuur of kopgevel

Voor de afdichting van de aansluiting tussen de bouwmuur en het houten gevelelement kunt u verschillende materialen gebruiken: elastisch pur-schuim, cellenband, tape en kit. Bij woningen met een zware luchtdichtheidseis, bijvoorbeeld als u bouwt volgens de uitgangspunten van Passiefhuis, wordt er vaak voor gekozen de naden af te plakken aan zowel de binnen- als buitenzijde. 

Zet de afdichting zorgvuldig door tot en met de hoeken. Vanwege de werking van HSB-elementen kunt u hiervoor het beste elastisch pur-schuim gebruiken. De minimale voegbreedte is ten minste 8 mm, maar bij voorkeur 10 mm; de voegdiepte is ten minste 25 mm.

3. Op verdiepingsvloer

Gebruik elastisch pur-schuim of cellenband als afdichting tussen het binnenspouwblad en de verdiepingsvloer. In deze voeg moet u een dichting aanbrengen die de belasting van de vloer niet overdraagt. Breng het pur-schuim aan met een doseerpistool, zodat u het snijverlies beperkt. 

Vanwege de werking van HSB-elementen (en kruip van de vloer) kunt u hiervoor het beste elastisch pur-schuim gebruiken. Voor een uitstekende luchtdichting (klasse 3), kunt u als extra dichting de dampremmende laag vanuit het binnenspouwblad doortrekken naar de begane grondvloer. Plak deze daar af.

4. Op de dakvoet

Zorg bij het toepassen van een kantgording (muurplaat) dat er een dubbele afdichting aanwezig is: zowel tussen de kantgording en het dak als onder de kantgording.

Tussen kantgording en dak 

Gebruik voor de afdichting tussen het dak element en de kantgording cellenband. Breng deze afdichting bij voorkeur aan tegen de aanslaglat, zodat het dichtingsmateriaal niet verschuift bij het plaatsen van de kap.

Onder de kantgording 

Onder de kantgording kunt u het beste elastisch pur-schuim gebruiken. Zorg er bij toepassing van PE-band voor dat u deze goed klemmend aanbrengt. Voorzie tevens de kopse zijde van de kantgording van afdichtingsmateriaal (compressieband/pur) en houd bij het stellen van de kantgording rekening met deze afdichting.

Aandachtspunten

  • Let er voor een goede hechting van het afdichtingsmateriaal op dat de constructie-onderdelen schoon zijn.
  • Let vooral op de afdichting bij de ankers; ook achter de ankers moet de luchtdichting doorlopen.
  • Gebruik bij alle aansluitingen van houten gevelelementen onderling en op een bouwkundig kader liefst elastisch pur-schuim. Daarbij moet u een minimale voegbreedte aanhouden van 10 mm, afhankelijk van de grootte van de elementen.
  • Voor het realiseren van een uitstekende luchtdichtheid (klasse 3) kunt u de dampremmende laag het beste zoveel mogelijk doorzetten vanuit het houten binnenspouwblad. Plak deze vervolgens af op de vloer.
  • Breng pur-schuim aan met een doseerpistool, zodat u snijverlies beperkt.

Infoblad 

Dit artikel is gebaseerd op Infoblad 008 Houten gevelelementen luchtdicht aansluiten. De Infobladen behandelen een groot aantal bouwtechnische onderwerpen in kort bestek. U kunt er direct mee aan de slag. Zoeken kan op onderwerp of trefwoord, via www.sbrcurnet.nl/infobladen

Publicatie Luchtdicht bouwen grondig herzien

SBRCURnet heeft zijn publicatie ‘Luchtdicht bouwen, theorie – ontwerp – praktijk’ grondig herzien en uitgebreid. Alle nieuwe materialen, inzichten en wijzigingen in regelgeving en berekeningsmethodieken zijn in deze vernieuwde uitgave (die u ook digitaal kunt raadplegen) verwerkt. Daarnaast treft u onder andere nieuwe hoofdstukken aan over utiliteitsbouw, hoge gebouwen en rieten daken. 

Meer weten? Bekijk de gratis preview op www.sbrcurnet.nl/luchtdichtbouwen.

Cursus Goed en deugdelijk bouwen volgens SBR-Referentiedetails

Wie bouwrisico’s tijdig incalculeert en deugdelijk gedetailleerd werk levert, bespaart tijd en geld, én bouwt aan zijn imago. Wilt u zich onderscheiden met kwalitatief hoogwaardige projecten die uitstijgen boven Bouwbesluit niveau? Dan is deze een aanrader. 

Tijdens deze praktische training, die plaatsvindt op 12 november 2015 in Utrecht, leert u hoe u potentiële bouwgebreken tijdens het ontwerp en de bouwvoorbereiding herkent en hoe u faalkosten voorkomt. Met de SBR-Referentiedetails als onderlegger. 

Meer weten en aanmelden? Ga naar http://www.sbrcurnet.nl/producten/bijeenkomsten-en-cursussen.

Gratis digitale informatie voor bouwbedrijven over detailleren

Speciaal voor leidinggevenden en uitvoerenden van bouwbedrijven heeft SBRCURnet in oktober 2015 een gratis online special uitgebracht. Daarin vindt u behalve uitleg en een video over het werken met de SBR-Referentiedetails ook een blog over detailleren en houtskeletbouw, inclusief een link naar een bijbehorend Infoblad dat u kunt downloaden. 

U vindt deze special via http://magazine.sbrcurnet.nl/referentiedetails/t/5e4f.