Aanpak bij renovatie verdiepingsvloeren

Artikel delen

Met betonnen verdiepingsvloeren is  bij renovatie meestal weinig aan de hand. Hooguit kan er een wens zijn om (deels) op de verdieping vloerverwarming aan te brengen op de bestaande vloer. Wat eisen van geluidwering en brandwerendheid voldoen deze vloeren meestal. Dat is vaak niet zó bij houten vloeren. Deze worden dan tot op de balken gesloopt en opnieuw opgebouwd met plaatmateriaal bovenop én onder de balken.
 

Om op bestaande houten vloeren een betonvloer aan te brengen, kunnen eerst LEWIS Zwaluwstaartplaten worden aangebracht.

Voor de aanpak van (houten) verdiepingsvloeren geldt dat deze na renovatie onder meer moeten voldoen aan de eisen van geluidwering en brandwerendheid. Daarvoor hebben diverse fabrikanten oplossingen ontwikkeld.
 

Het nieuwe SoundBloc plafond-/ vloersysteem is bij uitstek interessant voor renovatieprojecten.

 

Geluidsisolatie verbeteren

Om op bestaande houten vloeren een betonvloer aan te brengen, kunnen eerst LEWIS Zwaluwstaartplaten worden aangebracht. Behalve de draagkracht wordt gelijktijdig de brandwerendheid en geluidsisolatie van de vloer opgewaardeerd.
De Zwaluwstaartplaten zijn zeer geschikt voor zwevende vloeren. Afhankelijk van de gestelde eisen kan worden gekozen voor verschillende soorten oplegmateriaal om een massaveerconstructie te realiseren. De hoogst haalbare geluidsisolatie ontstaat bij toepassing van geluidsisolerende oplegstroken. Door deze stroken wordt de trillingsbron ontkoppeld van zijn omgeving en worden contactgeluiden en trillingen optimaal gedempt.
Om geluidsoverlast via vloeren te verminderen introduceerde Mavotrans de Mavo-dBreak Isofloat. Met deze zwevende ondervloerconstructie wordt de dekvloer helemaal ontkoppeld van de constructievloer, maar ook van de wanden of andere aansluitingen met de bouwconstructie. De vloerconstructie bestaat uit verloren bekistingen die op speciale elastomeerblokken rusten. De wanden van de ruimte(s) waarin het systeem wordt aangebracht, worden rondom voorzien van een randisolatie. In de luchtspouw tussen de constructievloer en de zwevende dekvloer – tussen de elastomeerblokken – wordt minerale wol isolatie aangebracht. Deze isolatie voorkomt een klankkast. Op de bekistingsplaten komt een PE-folie met daarop een betonnen dekvloer.
De Gyproc SoundBloc systemen zijn uitgebreid met het SoundBloc plafond-/ vloersysteem. SoundBloc systemen staan garant voor akoestisch comfort.
Het nieuwe SoundBloc plafond-/ vloersysteem is bij uitstek interessant voor renovatieprojecten. De opbouw zorgt er namelijk voor dat er een extra vrije hoogte van maar liefst 10 cm wordt gecreëerd in vergelijking met bestaande systemen. Het duurzame systeem bestaat uit onder andere de Rigidur Estrich vloer van Gyproc gecombineerd met de geluidsisolerende Gyproc dB gipsplaten en inventief toegepaste AcouStud montagebeugels.
FONOFIVE® is een innovatief ultradun akoestisch isolatieproduct dat – in combinatie met MAX4® Wapeningsplaten of LEWIS® Zwaluwstaartplaten® – goed inzetbaar is op houten constructievloeren. Het product is speciaal ontwikkeld om contactgeluid tegen te gaan. Het is opgebouwd uit een akoestische isolerende laag van ca. 1,5 mm met een onderzijde van polyester nonwoven die 4,5 mm dik is. Om contactgeluid te reduceren, is met de beperkte dikte van 6 mm minder hoogte nodig dan traditionele systemen als minerale wol en EPS. Hierdoor is het product uitermate geschikt voor geluidsisolerende zwaluwstaartplaten of wapeningsplaatvloeren in renovatieprojecten met beperkt beschikbare opbouwhoogte.
Met het halve-doos-in-doos-concept van Fermacell kunnen plafonds, maar ook woningscheidende wanden en vloeren, aan één zijde voorzien van een systeemopbouw van Fermacell gipsvezelplaten, (zwevende) vloerelementen of Powerpanel H20 en een isolatiepakket. Een woning die op deze manier is gerenoveerd, voldoet in één keer aan de eisen die het Bouwbesluit stelt aan geluidsisolatie, brandwerendheid en thermische isolatie. Het concept is gebaseerd op integrale droge afbouw.
 

Een woning die is gerenoveerd met het Fermacell halve-doos-in-doos-concept voldoet in één keer aan de eisen die het Bouwbesluit stelt.

 

Vloerverwarming

Over een bestaande tegelvloer of een al aangebracht afwerkvloer nog vloerverwarming aanbrengen, vraagt om een superdun product. De MAGNUM Mat is zo’n bijzonder vloerverwarmingssysteem met matten van slechts 4 mm dun. Deze matten kunnen in een lijmlaag worden meegenomen waardoor slopen en uitfrezen van de bestaande betonvloer niet nodig is. De mat komt vrijwel direct onder de oppervlakte te liggen. Dit verhoogt de opwarmsnelheid van de vloer. Daardoor is het systeem ook geschikt voor ruimtes die niet permanent gebruikt worden, zoals badkamers, hobbyruimtes en recreatieruimtes. De geavanceerde thermostaat houdt rekening met de benodigde opwarmtijd, zodat de vloer altijd op het gewenste tijdstip de juiste temperatuur heeft.  
MAGNUM Mat is verkrijgbaar in 22 verschillende oppervlaktes van 0,75 tot 25 m². Doordat de verwarmingskabel op de mat aan het eind is doorverbonden, is er maar aan één zijde een voedingskabel die onzichtbaar bevestigd is door middel van een speciale verbinding. Hierdoor hoeft er geen retour naar de thermostaat gelegd te worden.
 

Met de MAGNUM Mat van slechts 4 mm dun kan een vloerverwarmingssysteem worden aangebracht op een bestaande tegelvloer.