Valbeveiliging is maatwerk

Artikel delen

Wat is er mis mee: eén standaardtype harnas, vaak ook nog in één maat. Niet te ingewikkeld, niet te duur. Daarmee gaan we echter voorbij aan het feit dat mensen verschillen in lengte en gewicht.

“De gemiddelde medewerker” bestaat niet

Als collectieve valbeveiliging niet (afdoende) mogelijk is, moeten medewerkers gebruikmaken van individuele valbeveiliging. Voor dit doel zijn onder andere diverse typen harnassen beschikbaar. Een kleine kanttekening mag hierbij zeker niet ontbreken: mensen variëren allemaal in lengte en gewicht, dus pas de valbeveiliging daarop aan.

Een standaard valbeveiligingsuitrusting is getest met een gewicht van 100 kilo. Een gemiddelde man van 85 kilo zal met het gewicht van zijn veiligheidskleding, harnas, lijn en gevulde gereedschapsgordel daarbij opgeteld zwaarder zijn dan het gewicht waarmee de valbeveiliging is getest, met alle risico’s van dien.

Tel maar op

Je komt al snel boven de 100kg uit
En dat is dus niet altijd genoeg. Sterker nog: 36% van de mannen in de Benelux heeft overgewicht. Ruim 1/3 van de mannen heeft daarmee niet voldoende aan standaard valbeveiliging met een testmassa van 100kg. Voor al deze mensen zijn er valbeveiligingsoplossingen verkrijkgbaar die met een zwaardere belasting zijn getest, namelijk 140 kilo.

Het belang van gebruikersgewicht ook binnen uw organisatie onder de aandacht brengen?
Download dan de 140kg toolbox met uitgebreide informatie over:

  • Het belang van gebruikersgewicht
  • 140kg geteste valbeveiligingsoplossingen
  • Valbeveiligingscatalogus

[Download de 140kg toolbox]