Eerste prefab hennephuis ter wereld

Artikel delen

Hennepbouwer Dun Agro opende op 30 november en 1 december in Oude Pekela de deuren van het eerste prefab hennephuis ter wereld. Door deze innovatieve techniek is hennepbouw in één keer een serieus alternatief geworden voor de reguliere woningbouw. Hennep is een duurzaam lokaal gewas waarmee betaalbare energiezuinige en aardbevingsbestendige huizen kunnen worden gebouwd en de lokale kringloop economie kan worden gestimuleerd.

Beeld: Freddy Stötefalk.

Beeld: Freddy Stötefalk.

Het bouwen met hennep is niet nieuw. Maar Dun Agro maakt met prefab henneppanelen voor het eerst de weg open voor hennep in grootschalige woningbouwprojecten. “Tot nu toe werd bouwen met hennep alleen gedaan door bevlogen pioniers die zelf hun eigen, organische woning wilden bouwen”, aldus directeur Albert Dun tijdens de opening. “Dat is prachtig, maar op die manier blijft het kleinschalig. Vandaag openen we het eerste huis, maar de tweede woning is in aanbouw. Met de huidige fabriek en 1.100 hectare landbouwgrond kunnen we 500 woningen per jaar realiseren, en opschalen is zeker mogelijk.”

De bouwtechnische mogelijkheden van hennep zijn groot. Voor de hennepbouw wordt ‘hennephout’ gebruikt. Hennepteler, -verwerker én bouwbedrijf Dun Agro heeft in 2015 een fabriek opgezet waarin men dit hennephout mengt met leisteenkalk en water. Vervolgens giet men dit in een houten skelet en perst het tot prefab panelen op maat, die de wanden én het dak van een woning kunnen vormen. Na drie maanden natuurlijke droging kunnen deze zeer lichte panelen op de bouwplaats direct in elkaar gezet worden.

Beeld: Freddy Stötefalk.

Isolerend en aardbevingsbestendig

Het bouwmateriaal heeft zeer goede isolerende eigenschappen. Dat resulteert in een veel lager energieverbruik. Daarnaast zorgt een hennepmuur voor een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht-, warmte- en geluidsisolatie. De open structuur zorgt er voor dat een hennephuis in de hoogste categorie ‘aardbevingsbestendigheid’ valt. Het klimaat is zeer gebaat bij bouwen met hennep: de plant neemt tijdens het groeien per hectare 13,5 duizend kilo CO2 op, en blijft dat doen in de hele levensduur van het huis. Een hennephuis heeft daardoor een negatieve CO2-voetprint.

Beeld: Freddy Stötefalk.

Kansen voor regionale boeren

Vezelhennep (niet te verwarren met de wietplant) wordt nu in kleine schaal in Nederland geteeld, maar heeft enorm groeipotentieel. Behalve voor de bouw kan het gebruikt worden voor kleding, veevoer en kunststoffen. Hennep groeit snel en heeft weinig pesticide en kunstmest nodig waardoor het makkelijk biologisch geteeld kan worden. De diepe wortels verbeteren de bodem en de hele plant wordt gebruikt. Voor boeren is het een ideaal tussengewas tussen andere oogsten door en wordt door sommigen al genoemd als het toekomstige vierde akkerbouwgewas.

Meer informatie: www.dunagro.nl