Slooprobot in alle gevallen slimmer

Artikel delen

Waarom zou je met een mini- of midigraver een sloopklus aanpakken, als je dat sneller en veiliger kunt doen met een compacte, lichte en zeer krachtige slooprobot? Meer doen met minder mensen. Sneller, veiliger en elektrisch. Dat willen we toch allemaal? Dat is in het kort de boodschap van Rob van Drie (Husqvarna) en Martijn Stelling (Slooprobot.nl). Ze leggen U graag uit wat ze precies bedoelen.

Tekst: Pieter de Mos / Beeld: Husqvarna/Slooprobot.nl

Slopen van constructies is een vak, dat mag best weer eens worden gezegd. Gebruik van goed materieel is dan ook een must. In de praktijk blijkt men daar toch iets anders over te denken. Zo wordt bij lokale sloopklussen vaak een mini- of midigraver ingezet, want ja die staat er toch al. Maar deze zijn niet ontworpen voor sloopwerk, niet qua stabiliteit en hebben ook niet de olie-opbrengst om productief te zijn met een sloophamer of een crusher. Die stabiliteit brengt de veiligheid in gevaar en die lage productiviteit het verdienmodel, want even snel opschieten is er vaak niet bij, zeker niet als het om betonconstructies gaat.

Betaalbaar en krachtig

Wat zou het mooi zijn als er een betaalbare en krachtige sloopmachine zou zijn waarmee in no-time én veilig de klus is te klaren. Wel, zo’n machine is er al lang: de slooprobot. Martijn Stelling legt dat graag uit: “Slooprobots zijn zo sterk, dat ze zich kunnen meten met sloopkranen die tot ruim 3 keer zwaarder zijn. Andere grote voordelen zijn hun compacte afmetingen en geringe gewicht. Dat is handig in krappe, slecht toegankelijke ruimtes en op ondergronden waar slechts een lage vloer/puntbelasting mogelijk is.”
Hij gaat verder: “Onze Husqvarna slooprobots worden elektrisch aangedreven en produceren dus geen uitlaatgassen. Dat wordt steeds belangrijker. De aan te koppelen sloopgereedschappen zijn bovendien perfect op de machine afgestemd en hebben, door de veel grotere hydraulische capaciteit in vergelijking met een graafmachine, een enorm hoge productie en daar draait het uiteindelijk om.”

Onbekend maakt onbemind

Rob van Drie kan feilloos aangeven, waarom de slooprobot niet tot de standaarduitrusting van menige (sloop)aannemer behoort: “Onbekend maakt onbemind. Men denkt bij een slooprobot toch al snel aan een machine die je alleen in bijzondere gevallen inzet. Dat is duidelijk een denkfout die geld kost. Want het bij alledaagse sloopklussen inzetten van onze op afstand bedienbare sloopmachines kan juist veel geld opleveren: ze zijn zeer productief, kunnen bijna overal komen en ze zijn ook nog eens veilig te bedienen. Wat wil je als ‘sloper’ nog meer?”

Op afstand bediend

Heel praktisch is de afstandsbediening. Die werkt via bluetooth (bereik tot 100 meter), waardoor de operator overal kan staan en altijd met optimaal zicht de sloopwerkzaamheden kan uitvoeren. Martijn Stelling: “Dat verhoogt de productiviteit enorm. Onze opdrachtgevers staan altijd verbaasd te kijken hoeveel werk onze ervaren operators op een dag met een robot kunnen verzetten. Daarnaast bevordert het de veiligheid. Logisch toch: de operator en het overige personeel hoeven niet in de directe sloopzone te zijn en kunnen dus niet worden geraakt door vallende brokstukken. Dat is met zo’n (mini)graver toch een groter risico. Bovendien staat iedereen op deze manier verder weg van de kwartsstofbron.” Dat laatste is belangrijk, want zoals we inmiddels behoren te weten: kwartsstof is de veroorzaker van ernstige longaandoeningen, zoals stoflongen en longkanker.


Wie zijn Martijn Stelling en Rob van Drie?

Martijn Stelling is directeur van het gelijknamige bedrijf uit Vroomshoop. Al vele jaren voert hij gespecialiseerde sloopwerken uit met behulp van op afstand bedienbare sloopmachines. Die worden in de volksmond aangeduid met slooprobots, maar van zelfstandig opereren is nog altijd geen sprake. De ‘slooprobots’ worden door Stelling ook verhuurd, maar altijd samen met een vakkundige operator. Over de voordelen van inzet van slooprobots valt veel te lezen op www.slooprobot.nl.

Rob van Drie is Sales Director Nederland van de Construction Products divisie van Husqvarna Nederland BV. De advisering over en verkoop van slooprobots is één van zijn taken. Hij doet dat vanuit de hoofdvestiging in Almere, maar is ook regelmatig te vinden op het servicecenter in Lunteren. Meer info op: www.husqvarnacp.com/nl/machines/slooprobots.


Vier basismodellen Husqvarna slooprobots

Het assortiment slooprobots van Husqvarna bestaat uit vier basismodellen, van de DXR 140 met 15 kW vermogen en zijn oneindige draaiarm van 360 graden, via de DXR270 en DXR 300, tot de DXR 310 met een vermogen van 22 kW en de handige telescopische arm, waarmee tot meer dan 5 meter kan worden gereikt. Het gewicht loopt uiteen van 985 tot 2020 kg. Met de functiepakketten meegerekend is de DXR-serie verkrijgbaar in 14 verschillende varianten.