Onderzoek naar aardgasvrij alternatief voor bestaande cv

Artikel delen

Hoe komen we van het aardgas af met behoud van bestaande CV-installaties? Stichting MOED gaat samen met Woonstichting Tiwos uit Tilburg, installatiebedrijven Durocan en Tube-Insight en kennisinstituut ISSO in een praktijkonderzoek op zoek naar een valide antwoord hierop.

Voor nieuwbouwprojecten zijn vervangende technieken uitstekend in te passen, maar voor bestaande bouw wordt dit problematischer. Installateurs hebben te maken met randvoorwaarden van de bestaande bouw. Dit zijn bijvoorbeeld gebrekkige isolatie, te kleine radiatoren, ontbreken van vloerverwarming, gebrekkige ventilatiesystemen. Het is vaak financieel en bouwtechnisch niet goed mogelijk om deze randvoorwaarden aan te passen.

In dit project worden twee ondernemers uitgedaagd om zo goed mogelijk de nieuwe installatie in te passen in de woning met de bestaande installatie met zo min mogelijk aanpassingen. Dit betekent dat de CV-ketel wordt ingeruild voor het alternatieve verwarmingssysteem. De radiatoren, leidingwerk en ventilatie blijven daarbij intact. Het doel van dit project is om te onderzoeken welke oplossingen er nog meer zijn dan rigoureus een woning aan te pakken.

Metingen

Woonstichting Tiwos heeft een drietal soortgelijke appartementen in Tilburg beschikbaar gesteld. Per woning realiseert elk van de twee ondernemers een alternatieve CV-installatie om van het gas af te komen. Een derde woning met een conventionele combiketel dient als referentiewoning. Stichting MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid) verzorgt hierbij de coördinatie. ISSO verricht metingen in samenwerking met de Helicon opleiding Energie & Water. Zij doen in elke woning metingen op het gebied van comfort en elektrisch energiegebruik.
Het project loopt sinds half december 2018 en loopt nog door tot eind februari 2019. Hierbij wordt vanaf 15 januari tot en met 12 februari gemeten en getest. Resultaten worden gepubliceerd in april 2019.