Fenixloodsen I wint Future Projects Awards 2019

Artikel delen

Het project Fenixloodsen I van Heijmans in Rotterdam heeft de Future Projects Awards 2019 gewonnen. De internationale prijs werd tijdens de MIPIM uitgereikt.

Het project won de Award in de categorie Old & New, vanwege de manier waarop historie en elementen van de oude overslagloods zijn verweven met de realisatie van bijzondere appartementen en commerciële ruimtes. Het project Fenixloodsen I werd door een internationale vakjury als winnaar van de prestigieuze prijs verkozen en liet inzendingen uit onder meer Toronto, Hamburg, Stockholm en Shanghai achter zich. Heijmans startte eind 2015 met de bouw en transformatie van Fenixloods I en werkt bij het project samen met architect Robert Winkel van MEI Architecten en de gemeente Rotterdam.

De ruim 100 jaar oude Fenixloodsen liggen tussen de Rijnhaven, de Rijnhavenbrug en Veerlaan en kennen een zeer bewogen geschiedenis. Vroeger werden deze loodsen gebruikt als opslag voor bagage van pioniers die via de Holland-Amerika Lijn naar Amerika emigreerden. In en op Fenixloods I worden in totaal 212 woningen gerealiseerd, waarvan 78 vrije sector huurwoningen en 134 koopwoningen. De huurappartementen werden al eerder verkocht aan Syntrus Achmea en de koopappartementen zijn bijna allemaal verkocht.

 

In 2018 ging de Future Projects Award in de categorie Old & New naar het project 390 Madison Avenue in New York en in 2017 won het project Lambeth Palace Library and Archive in Londen.

Foto: Heijmans