Duurzaam houten vogelobservatorium ‘Tij’ geopend

Artikel delen

Het volledig duurzame, eivormige vogelobservatorium bij het Haringvliet is 17 april geopend. RAU Architecten ontwierp, in samenwerking Ro&Ad Architecten en in opdracht van het Droomfondsproject, een reusachtige houten constructie van waaruit de vogelrijkdom prachtig te aanschouwen is. Door het gebruik van duurzame en circulaire materialen en de unieke vorm biedt het volledig remontabele bouwwerk een ware beleving aan iedere natuurliefhebber.

Vogelobservatorium ‘T IJ
ontwerp RO&AD architecten en RAU met houten Zollinger-constructie

Het houten natuurkunstwerk staat in natuurgebied Scheelhoek in Stellendam. Het observatorium kreeg de naam Tij, een knipoog naar het getij én uiteraard het ei-vormige ontwerp. De constructie, bestaande uit riet, kastanjepalen en zand, is parametrisch ontworpen om een goede verhouding te krijgen tussen vorm, constructie, afmeting en kijkgaten. Lokaal riet uit natuurgebied Scheelhoek is gebruikt voor de bedekking. Door middel van een file-to-factory-Zollingerconstructie zijn houten grote overspanningen gemaakt. Gebruikte steenschotten zijn gebruikt om een tunnel naar het observatorium te maken.

Thomas Rau, hoofdarchitect van Tij: “Door zijn volledige remontabiliteit, modulariteit en materialisering voldoet het maximaal aan alle uitgangspunten voor een duurzaam bouwwerk met circulaire potentie. Door alles zó te bouwen dat alles zonder waardeverlies ooit uit elkaar gehaald kan worden, zorgen we ervoor dat het ecosysteem minimaal belast wordt. Extra bijzonder is de vorm van het observatorium, naar het ei van de grote stern. De natuur zelf heeft deze vorm voortgebracht.”
Via een hybride hout-betonvloer kunnen natuurliefhebbers genieten van het indrukwekkende uitzicht op de broedeilanden, de Haringvlietdam en de directe omgeving. Het onderste deel van het ei is gemaakt van Accoyahouten balken. Dit deel kan onder water komen te staan bij hoge rivierwaterafvoer. Het gedeelte dat boven water blijft, is opgebouwd uit grenenhout.

Droomfondsproject

Het vogelobservatorium is één van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet waarin zes natuurorganisaties, met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij, sinds 2015 werken aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. De zes natuurorganisaties zijn ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds.