Nieuwe galerijvloer verhoogt wooncomfort

Artikel delen

Ruime woningen, een fijne locatie en een prachtig uitzicht. Dat kenmerkt de twee markante flatgebouwen aan de Zeverijnstraat in Hilversum en zorgt ervoor dat bewoners er graag wonen. Maar het complex uit 1966 kon een stuk energiezuiniger en ook de uitstraling van het complex liet te wensen over. Een goede aanleiding voor woningcorporatie De Alliantie om het complex een flinke opknapbeurt te geven. Samen met Nijhuis Bouw en Hans van Heeswijk Architecten werd verduurzamings- en verbeterplan gemaakt en uitgevoerd. Zoontjens werd ingeschakeld voor de galerijvloerophoging.

De klikbevestiging zorgt ervoor dat tegels vastliggen en niet kunnen wiebelen, maar wel toegankelijk blijven voor onderhoud.

André Franken, werkvoorbereider renovatie bij Nijhuis Bouw, vertelt over het plan: “Enkele jaren geleden vervingen we al de kopgevels van de flats. Toen bleek dat ook de betonnen galerijbalustraden aangepakt moesten worden. Na grondig onderzoek en een periode van planontwikkeling is in samenspraak met de Alliantie besloten om heel de flat aan te pakken: van onderhoud en verduurzaming tot uitstraling. Hierbij hebben we Hans van Heeswijk Architecten in de arm genomen.”
“We zijn begonnen met verduurzaming van de woningen. Zo plaatsten we nieuwe installaties, gasabsorptiepompen en zonnepanelen. Ook namen we isolerende maatregelen, zoals nieuwe beglazing en het vervangen van de kozijnen. Hiermee maakten de woningen een enorme sprong in energielabel.”

Het grootste probleem van de bestaande ophoging was de stabiliteit. In dit systeem zitten op de vier hoekpunten van iedere tegel demontabele hoekstukken, waarop de tegel wordt verlijmd.

Functionaliteit en uitstraling

Naast duurzaamheidsmaatregelen is er ook geïnvesteerd in de functionaliteit en uitstraling van het complex. Beide entrees kregen een volledig nieuwe indeling en vormgeving, de galerijvloerophoging is vervangen en de hekwerken zijn vernieuwd.
Architect Dick de Gunst gaat in op de galerijvloeren: “De wens om het ophoogsysteem op de galerijen aan te pakken lag er langer. Er waren veel problemen mee: de betontegels met een rubberen onderkant lagen niet stabiel en gingen stuk. Ons voorstel om – net als op de balkons – hout te plaatsen kreeg geen goedkeuring. De opdrachtgever had daarbij zorgen over gladheid en kieren en wilde voor de uitstraling toch graag tegels. Dus ben ik gaan zoeken naar een alternatief. Het moest voldoen aan een hele rij specificaties. Is het niet te zwaar? Is de afwatering goed? Is het voldoende antislip? Is er een afmeting die past? En het belangrijkste: ligt het stabiel? Want dat was uiteindelijk het grootste probleem van de bestaande ophoging. Ik kende de toepassing van keramische tegels op galerijen uit een ander project en zodoende zijn we in gesprek gegaan met Zoontjens.“

Om gladheid en kieren te voorkomen is voor dit systeem gekozen. De aansluitingen zijn dan ook heel precies.

Overspanning over rand

André Franken van Nijhuis Bouw vervolgt over de constructieve uitdaging: “De betonnen galerijbalustraden moesten afgezaagd worden, omdat delen hiervan loskwamen. Maar die balustrade had ook de functie om de galerij stijf te houden en niet te laten doorbuigen. Dat moest na het afzagen op een andere manier opgevangen worden. Hiervoor is een stalen spalk tegen de galerijen gemonteerd die deze functie overnam. Daar tegenaan is het nieuwe hekwerk geplaatst. Daarmee kwam de volgende uitdaging. Dit nieuwe hek is gemonteerd aan de buitenkant en staat schuin. Daarmee werd de ruimte op de galerijen breder en moesten we een galerijvloersysteem hebben, waarmee we een overspanning konden maken over de rand van de galerijen.”

De tegel van 120 cm samen met het onderliggende systeem van Zoontjens bleek de beste oplossing, vertelt Franken. “In intensieve samenwerking met Zoontjens hebben we uitgedacht hoeveel overspanning de tegel kon hebben, wat de beste manier van plaatsen zou zijn, hoe we uit zouden komen met het zaagverlies en hoe de inkepingen van het hekwerk hierin pasten. We hebben gekozen voor één specialist die in een vroeg stadium met ons mee kon denken in een oplossing. De markt afgaan met diverse partijen en oplossingen en zou ons waarschijnlijk niet de diepgaande engineering en samenwerking gebracht hebben.”

De bestaande galerij is verbreed, wat zorgt voor extra leefruimte en meer sociale interactie. De bewoners hebben er direct stoelen en plantjes geplaatst.

Proefondervindelijk keuze maken

Dick de Gunst: “Proefondervindelijk een keuze maken vinden wij heel belangrijk. In het voortraject is er daarom een proef met twee kleuren op de oude galerij gelegd. De bewoners konden zo meekijken en hun mening geven. Daar hebben we rekening mee gehouden, maar uiteindelijk blijven wij verantwoordelijk voor de esthetica en maken wij de keuze. De grote keramische tegels hebben een hoogwaardige uitstraling en zijn voldoende antislip. Maar ook de klikbevestiging, waarmee de tegels vastliggen en niet kunnen wiebelen, maar wel toegankelijk blijven voor onderhoud vonden we heel belangrijk.”

Om de galerij stijf te houden en niet te laten doorbuigen is een stalen spalk tegen de galerijen gemonteerd. Daar tegenaan is het nieuwe hekwerk geplaatst.

De grootste winst van het project voor de bewoners is dat de galerij ruwweg anderhalf keer zo breed is geworden, door het met de tegels slimmer af te dekken. “Er is meer ruimte ontstaan op dezelfde ruimte, een bestaande galerij is verbreed, dat is heel knap”, zegt De Gunst. “En je ziet meteen het effect; de bewoners plaatsen er stoelen en plantjes. Voor de galerijflat is deze bredere ruimte heel belangrijk. Het zorgt voor extra leefruimte en meer sociale interactie.”
André Franken beaamt dit effect: “Het verhoogt het wooncomfort. Het ziet er niet alleen heel sjiek uit, maar het elkaar passeren met de rollator is makkelijk geworden én de bewoners gaan nu aan de voorkant van de flat zitten. Dat zegt wel iets over hoe ze het ervaren.”


Projectgegevens

Opdrachtgever: Woningcorporatie De Alliantie
Ontwerp: Hans van Heeswijk Architecten (architect Dick de Gunst)
Aannemer: Nijhuis Bouw
Leverancier en uitvoering galerijvloeren: Zoontjens


 

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief