Galerijvloeren wooncomplex in Heijplaat helemaal opgefrist
Toekomstbestendig maken van wooncomplexen betekent ook zorgen voor een goede toegang tot portieken en woningen. Voor het huurappartementencomplex De Wijde Blick van wooncorporatie Woonbron in Rotterdam Heijplaat betekende dit dat de galerijvloeren verbeterd moesten worden.
door Harmen Weijer
Heijplaat is een bijzonder stukje Rotterdam. Niet alleen door de ligging, want het ligt aan de zuidkant van de Nieuwe Maas midden in het havengebied. Maar ook door de inwoners die er al vaak tientallen jaren wonen. Heijplaat is namelijk ontstaan als woonwijk voor arbeiders van de toenmalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) die in 1904 hier begon met onderhoud en bouw van schepen. Voor hen is een heus tuindorp ontworpen en ontwikkeld door Architectenbureau H.A.J. en Jan Baanders. In het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw was het tuindorp af en vormde een gemeenschap met eigen scholen, winkels, een feestzaal en kerken. In de huidige bebouwing zijn nog goed de structuren van het tuindorp te vinden.
Om de oudere inwoners de mogelijkheid te geven op Heijplaat te kunnen blijven wonen, is door wooncorporatie Woonbron in 1991 het halfronde appartementencomplex De Wijde Blick gerealiseerd, vertelt opzichter Cor de Rooij van Woonbron. “Het is een complex dat bedoeld is voor 55+. Die zijn er ook gaan wonen en velen wonen daar anno 2018 nog steeds. Dat betekent dus dat een aantal voorzieningen op hen afgestemd moet zijn.”
Struikelen
Dat is bijvoorbeeld het geval met de toegang tot de appartementen via de galerij. De galerijvloer is in 1991 uitgevoerd in beton, maar een jaar of tien geleden is – zoals op veel galerijen in dergelijke appartementencomplexen – een extra vloer gelegd. De Rooij: “Steeds meer bewoners hebben een rollator en kregen die niet meer makkelijk over hun drempel. Dus hebben we de galerijvloer opgehoogd met een schuimplaat van enkele centimeters dik, met daarop rubberen matten van 15 mm. Die matten waren nog niet versleten, maar bij de naden begonnen de matten op te krullen. Dat is weer gevaarlijk voor de bewoners, omdat ze hierover kunnen struikelen. Dat is opgelost door de naden met aluminium strips vast te maken op de onderlaag. En hoewel het een strip van 3 mm betreft, vonden de meeste bewoners dit toch niet wenselijk. Bovendien ziet het er rommelig uit.”
Daarom is in overleg met het management van Woonbron besloten om de oude ophoogvloer geheel te vervangen door een nieuwe, duurzame ophoogvloer. Daarbij kwam Zoontjens in beeld. Zoontjens is bekend als dakspecialist en voor verbeteringen van galerijvloeren heeft het bedrijf duurzame systemen. In Heijplaat is een systeem gebruikt dat Zoontjens zelf heeft ontwikkeld. De Rooij: “Daarbij wordt een kunststof ophoogsysteem gebruikt, dat op de oorspronkelijke betonnen vloer wordt geplaatst. Dit is precies afgesteld op de door ons gewenste hoogte. Boven op het systeem zijn keramische tegels geplaatst van 2 cm dik en 60 cm in het vierkant.”
Innovatief systeem
Deze tegels zijn met een innovatief systeem vastgemaakt. “Op vier hoekpunten zitten demontabele hoekstukken, waarop de tegel wordt verlijmd, om te voorkomen dat de tegels los gaan liggen. Om nog wel onder de tegel te kunnen komen zonder hem te moeten loswrikken, is het mogelijk om hem met een speciale schroevendraaier te ontgrendelen. Zo is de tegel op te lichten.” Op deze manier kan men voor onderhoud er goed bij, terwijl vandalen de tegels er niet uit kunnen halen. Het is voor Woonbron niet voor het eerst dat ze met een systeem van Zoontjens werken, al is het wel lang geleden dat dat het geval was. “Zo’n 9 jaar geleden hebben wij in de wijk Ommoord ook galerijophoging toegepast bij vier grote flats uit de jaren zestig. Hier hebben we de galerijen opgehoogd met circa 15 cm. Destijds was het innovatieve ontkoppelsysteem nog niet ontwikkeld, daar hebben we gewerkt met andere tegels die zijn vastgeklemd met een speciaal haakje. Dat is toch lastiger ontkoppelen.”
Frisse uitstraling
De Rooij verwacht dat dit soort systemen veel gebruikt zullen worden. “De trend – het is zelfs overheidsbeleid – is dat ouderen langer thuis blijven wonen. Dan moet ook de toegang tot de portieken en de woningen op orde zijn.” Keramische tegels zijn niet alleen mooi, ze zijn ook erg sterk. De Rooij: “Deze tegels zijn goed te belasten en gemakkelijk te onderhouden.”
Het is voor dit complex op dit moment de enige renovatie die gedaan wordt. “Over drie jaar staat de regulier grootschalige schildersonderhoudsbeurt op de agenda. Energetisch is dit complex op orde: er is HR++-glas en er liggen zonnepanelen op het dak die duurzame stroom leveren voor de collectieve installatie en trappen- en galerijverlichting. De verwachting is wel dat we de individuele cv-ketel die bewoners in hun appartement hebben, in de komende jaren zullen moeten vervangen, in het kader van de klimaatafspraken naar gasloos. Dan willen we overschakelen op restwarmte uit de Rotterdamse haven. (zie ook kader, red.)”, aldus De Rooij.
Duurzaam Heijplaat
In de komende jaren worden veel nutsvoorzieningen in Heijplaat vervangen, zoals riolen en andere hemelwaterafvoeren. Dit stadsdeel wordt net als geheel Rotterdam klimaatbestendig gemaakt. Dat betekent ook voor de gebouwde omgeving aanpassingen, waarbij onder andere meer groen wordt.
Tegelijkertijd worden woningen ook energetisch verbeterd, door het plaatsen van meer zonnepanelen op daken van woningen, scholen en bedrijven. En voor de warmtevoorziening wordt ook Heijplaat aangesloten op het warmtenetwerk, dat is uitgerold in de regio Rijnmond door het Warmtebedrijf Rotterdam.