VORM en Madaster slaan handen in een tegen bouwafval

Artikel delen

VORM en Madaster gaan samenwerken om afval in de gebouwde omgeving te elimineren. Gebouwen worden geregistreerd in de online materialenbibliotheek Madaster van waaruit materialenpaspoorten zijn te genereren. Het registreren, ordenen, bewaren en ontsluiten van data in het Madaster platform geeft materialen een identiteit en voorkomt dat ze eindigen als afval. Het eerste gebouw dat VORM in Madaster heeft geregistreerd, is VORM Materieel in Papendrecht.

Ook het historische pand De Nieuwe Maaskant, waar VORM Holding eind 2019 haar intrek neemt, krijgt een materialenpaspoort. Momenteel is circa 40% van al het afval gerelateerd aan de bouw. Het is van essentieel belang dat particulieren, ondernemers en (semi)overheid verantwoordelijkheid nemen om dit percentage zo snel mogelijk naar beneden te brengen. VORM neemt als projectontwikkelaar en bouwer haar verantwoordelijkheid door gebouwen te registeren in Madaster. Zo kan op ieder moment worden aangetoond welke materialen zich in een gebouw bevinden en is inzichtelijk wat er bij een verbouwing aan materialen vrijkomt. Dit kan enorm schelen in de hoeveelheid bouwafval en de belasting van het milieu.

Duurzaamheid en circulariteit gaan hand in hand

“Als Madaster aangeeft dat een gebouw over 55 jaar nog 10% van de oorspronkelijke waarde heeft, dan kun je met een restwaarde rekening houden in plaats van het pand volledig af te schrijven.” vertelt Erwin Boon, Innovatie Manager bij VORM. “Tijdens de ontwerpfase van een pand kan Madaster inzicht bieden in de mate van circulariteit van het nieuwe vastgoedobject. Dit geeft een volledig inzicht in de circulaire en financiële waardering van een gebouw. Hier gaan duurzaamheid en circulariteit hand in hand. Afval wordt geëlimineerd en materialen worden nieuw leven ingeblazen.”
Het Madaster materialenpaspoort bevat informatie over de kwaliteit en herkomst van materialen, de mate van demonteerbaarheid van producten en waar zij zich bevinden in het pand. Daarnaast worden zowel de historische-, actuele- alsook de toekomstige waarde weergegeven. Circulaire én financiële informatiestromen worden met elkaar verbonden.