Noord-Zuidlijn BNA Beste Gebouw 2019

Artikel delen

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is verkozen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019. De metrolijn, met zeven haltes, is aangelegd met behulp van een nieuwe boortechniek, dwars onder de fundering van de historische binnenstad door. De jury noemt het project ‘een ode aan vakmanschap, een liefdesverklaring aan materiaal’. Het is volgens de jury ‘een overwinning op het Amsterdamse ‘metrotrauma’ – de Oostlijn, waarvoor hele stukken stad werden afgebroken – waarmee de politiek nieuwe moed en het openbaar vervoer nieuw elan heeft gekregen.’

Foto: Jannes Linders.

Juryvoorzitter Jort Kelder: “Bovenal toont de Noord-Zuidlijn dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn, om de ambities voor projecten op te blijven rekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag.”
De prijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus jaarlijks uitreikt voor het gebouw met ‘de meeste maatschappelijke meerwaarde’ is op 17 mei uitgereikt in de Tilburgse stadscampus annex bibliotheek LocHal. Dit gebouw won met bijna de helft van de 10.000 stemmen de Publieksprijs en werd als winnaar aangewezen in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie.

Categoriewinnaars

Uit 114 inzendingen nomineerde de jury negen gebouwen. De Pontsteiger in Amsterdam was de enige genomineerde in de categorie Identiteit & Icoonwaarde en daarbinnen dus de winnaar. De eindstrijd ging tussen de LocHal, het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en de Noord-Zuidlijn. De LocHal won in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie door de manier waarop ‘een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek, waar bewoners uit heel Tilburg – en daarbuiten – bij elkaar komen’. Het project toont volgens de jury ‘hoe je de kracht van het bestaande benut’, maar legde het af tegen het Erasmus MC (winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen) en de Noord-Zuidlijn omdat het ‘als opgave minder complex’ is.
In de categorie Particuliere Woonbeleving won woongebouw Het SchetsBlok in Amsterdam West, ontworpen in opdracht van een collectief van particulieren. Zij konden binnen een flexibel casco zelf de omvang, indeling en afwerking van hun woning bepalen. Een project ‘met potentie voor de toekomst’, aldus de jury ‘waarbij goed nagedacht is over wat woonconsumenten vandaag de dag willen: keuzevrijheid, betaalbaarheid, voldoende buitenruimte.’

Nieuwe, duurzame BNA Beste Gebouw-trofeeën

Primeur tijdens de uitreiking van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 was dat er een duurzame trofee werd uitgereikt aan de winnaars, met dank aan partner Wienerberger. De klei voor de twaalf baksteen-trofeeën komt uit het eigen kleidepot Azewijnse Broek in de Achterhoek. De Azewijnse klei werd via een speciale mal getransformeerd tot een baksteen die oogt als een gebouw, en die als een circulaire trofee – Wienerberger produceert Cradle-to-Cradle – kan pronken in de prijzenkasten van de winnende architecten en opdrachtgevers.