Provinciegebouw: slim, gezond en zuinig

Artikel delen

Unica Energy Solutions, OfficeVitae en Arup gaan aan de slag om het Provinciehuis Zuid-Holland ‘slim’ te maken, als onderdeel van het programma om alle provinciegebouwen voor 2040 klimaatneutraal te maken. Genoemde partijen zijn de winnaars van de ‘EnergyChallenge SmartBuilding, die voor dit project was uitgeschreven.

Samen winnen ze een bedrag van 160.000 euro. Daarnaast is er nog een bedrag van 40.000 euro beschikbaar voor verdere innovatie. Uitgangspunt in de aanpak is dat via een data-analyse inzicht ontstaat wat de gebruikers van het gebouw nodig hebben en wat het energieverbruik is. Zoals Christa Vaan van Arup het verwoordde: “Wij creëren een digitale tweeling van het provinciegebouw, waarmee veel beter te zien is waar een probleem nu echt zit. Die kennis is de basis voor maatregelen om het gebouw zo energiezuinig én comfortabel mogelijk te maken.” Behalve het slimmer maken, wordt ook een fijne werkomgeving gecreëerd. “Door te meten hoe het staat met bijvoorbeeld luchtvochtigheid, maar ook met plaatselijke vloerverwarming, kunnen we het comfort voor medewerkers verhogen. En als het gebouw goed gebruikt wordt, levert dat ook weer energiebesparing op,” aldus Tako Werts van OfficeVitae.