Snel verdiend

Ondernemen
Artikel delen

Bedrijfsopvolging binnen de familie: pas op!

Soms moet je buiten de gebaande paden treden om succes te hebben. Dit uiteraard binnen de wettelijke kaders, want voor fiscale schuinsmarcheerders is binnen mijn praktijk (en überhaupt binnen de fiscaliteit) geen plaats. Maar je mag (of sterker nog: moet) wel creatief met de regels omgaan. Een voorbeeld daarvan is een aantrekkelijke variant van de bedrijfsopvolging binnen familieverband.

Min of meer gebruikelijk is de volgende route: vader heeft in zijn BV een mooi bedrijf opgebouwd en zijn zoon is de opvolger. Als vader stopt, neemt de zoon alle aandelen in die BV over. Het waardevolle bedrijfspand blijft vader vanuit zijn holding aan de BV verhuren. Op het eerste gezicht is hier niets mis mee. En toch loopt de familie hier een groot fiscaal voordeel mis. De familie zal dat eerst (en hopelijk nog lang) niet merken. Want pas bij overlijden van vader wordt de fiscaal gemiste kans gevoeld. Op dat moment zal blijken dat de waarde van het bedrijfspand buiten een buitengewoon gunstige vrijstelling in de Successiewet valt. Die vrijstelling is de ‘bedrijfsopvolgingsfaciliteit’ (vaak ook ‘BOF’ genoemd).

Ingevolge deze faciliteit kan, als aan voorwaarden is voldaan, de verkrijging van aandelen in een BV tot een waarde van € 1.084.851 (2019) volledig vrijgesteld zijn van erfbelasting. Voor het meerdere is de vrijstelling (toch nog) 83%. Maar de bedrijfsopvolgingsfaciliteit geldt, zoals de naam al doet vermoeden, alleen voor bedrijfsvermogen. En daar gaat het fout in het voorbeeld. De holding van vader, die slechts een bedrijfspand verhuurt aan de BV (die inmiddels van zijn zoon is) doet aan ‘normaal vermogensbeheer’ en exploiteert geen bedrijf. De aandelen in de holding en daarmee ook de waarde van het bedrijfspand vallen dus niet onder de BOF.

De vraag is of dit, met enige creativiteit, beter kan. Welnu, dat kan en het is nog betrekkelijk eenvoudig ook. Maar je moet, ik heb het al gezegd, de gebaande paden wel verlaten. De holding van vader moet niet alle aandelen in de BV overdragen aan de zoon, maar maximaal 95%. Vader houdt hierdoor, via zijn holding, een ‘aanmerkelijk belang’ in de BV. Op het eerste gezicht is er weinig verschil met de gebruikelijke route, maar fiscaal ligt dat volledig anders. Het bedrijfspand wordt nu voor 100% gezien als bedrijfsvermogen! Hierdoor kan bij overlijden van vader de waarde van het bedrijfspand wel binnen de zeer gunstige BOF vallen. Uiteraard zijn er nog wel meer voorwaarden verbonden aan de toepassing van de BOF, maar de boodschap is helder: bedrijfsopvolging is maatwerk, waarbij met creatief gebruik van de spelregels enorme voordelen behaald kunnen worden. Als u meer wilt weten, weet u mij te vinden.

Mr. Frank Kerkhof RB
Directeur & fiscalist
Alfa Accountants
fkerkhof@alfa.nl

BouwTotaal