Hoe kies je de juiste soort en maat lijmkam?

Artikel delen

Voordat je tegels gaat leggen, moet je beslissen welke lijmkam je gaat gebruiken. Er is geen standaard lijmkam die je voor elke soort tegel kunt gebruiken. Je keuze hangt af van de ondergrond, lijmkeuze, grootte en type tegel. Bepaal allereerst welke maat je moet gebruiken en of je voor een ronde of vierkante vertanding kiest voordat je met het tegelwerk begint.

Tekst: RUBI BENELUX BV

Voor een goede hechting moet minimaal 85% van het oppervlak onder de tegel in een droge zone (de meeste vloeren) bedekt worden. In natte ruimtes (badkamer, douches) moet 95% ingesmeerd worden. Kies daarom voor een lijmkam die deze dekking onder de tegel levert. De algemene regel is: hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding. Het is daarom altijd beter om een grotere lijmkam te gebruiken dan je eigenlijk nodig hebt. Een beetje extra lijm onder een tegel is prima, maar niet genoeg lijm onder de tegel is onacceptabel.
Om zeker te zijn dat je de juiste vertanding hebt, controleer je dit door de tegel op de gebruikelijke manier te plaatsen, deze omhoog te trekken en de achterzijde te bekijken. Er mogen geen lijmrillen zichtbaar zijn en de lijm moet zowel de achterkant van de tegel als de ondergrond volledig bedekken. Is dit niet het geval? Gebruik dan een grotere vertanding.

Hier is duidelijk te weinig lijm gebruikt.

 

 

Welke maat bij welke tegelgrootte?

De grootte van de tanden en hun onderlinge afstand bepalen de maat van de lijmkam en de hoeveelheid lijm die de lijmkam op de ondergrond of tegel achterlaat als je de lijm uitspreidt. Voor de bepaling van de maat is er geen verschil, ze worden op dezelfde manier gemeten. Het eerste getal is de afstand tussen de tanden (inkepingen), het tweede getal is de diepte van de inkeping. Over het algemeen kan je het volgende aanhouden:
• Mozaïek. Dit zijn hele kleine tegels en hiervoor gebruik je de kleinste vertanding, de 3 x 3 mm lijmkam, om te voorkomen dat de lijm door de voegen komt.
• Wandtegels. Voor de meeste wandtegels van 15 x 15 cm tot 20 x 25 cm gebruik je een vertanding van 6 x 6 mm. Voor grotere tegels adviseren we een 8 x 8 mm lijmkam. Afhankelijk van de ondergrond zijn

wandtegels van 30 x 60 cm het beste te verlijmen met een vertanding van 10 x 10 mm.
• Vloertegels. Voor vloertegels tot 50 cm kun je een 10 x 10 mm vertanding gebruiken. Een 12 x 12 mm lijmkam is ideaal voor grote vloertegels van 60 x 60 cm. Zijn de vloertegels nog groter, gebruik dan een kam met vertanding van 15 x 15 mm. Bij grootformaat tegels is het verstandig om de tegels dubbel te verlijmen. Dit is belangrijk voor de hechting.

Het verlijmen

Het is altijd belangrijk om recht te lijmen. Draai niet met de lijmkam! Je slaat dan lucht op. Houd daarbij ook een constante hoek aan bij het smeren. Als je te veel varieert, wordt de lijm ongelijkmatig verdeeld. Probeer minimaal een hoek van 50° tot 60° aan te houden om meer lijmhoogte te creëren.

Maak geen draaiende beweging met de lijmkam. Hierdoor sla je lucht op.

Dubbel verlijmen
Een specifieke methode om een tegel voor 100% te voorzien van lijm is door deze dubbel te verlijmen. Dit heet ook wel ‘buttering floating’. Enkele voordelen van deze methode zijn:
• Een perfecte hechting. Bij dubbel hardgebakken tegels is het zeker belangrijk dat je deze methode toepast, omdat dit type tegel bijna geen vocht opneemt.
• Je mengt eventuele antikleefstof van het bakproces.
• Je zorgt dat stempeling van de tegel wordt weggewerkt.
Bij dubbele verlijming moeten de lijmribbels van het materiaal en het lijmbed goed tegen elkaar aan komen. Plaats de tegel in het lijmbed en ‘wel’ (schuivende beweging met wat druk) deze in de tegengestelde richting van je lijmbed. Je duwt de lijmribbels op deze manier tegen elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat de tegel de juiste dekking krijgt.

Dubbele verlijming zorgt voor een volledige dekking.

Soorten lijmkammen

Rechte of 45° lijmkam
Rechte lijmkammen zijn de meest bekende in de markt. Maar lijmkammen met de vertanding gebogen onder een hoek van 45° bieden veel voordelen, zoals het voorkomen van overbelasting van je pols. En daarnaast heb je minder kracht nodig om de tegellijm te verdelen. Omdat de kammen een schuine vertanding hebben, staat de kam recht op de tegel. Hierdoor blijft de lijmribbel over het oppervlak overal hetzelfde.
Gebruik je een tegel leveling systeem, kies dan zeker voor een 45° lijmkam. Bij het nivelleren adviseren wij een lijmbed van 4 mm hoog. Heb je een 10 x 10 mm vertanding in 45°, dan levert dit ongeveer een 5 mm lijmril op. Bij een gewone 10 x 10 mm vertanding varieert de hoogte tussen de 3 en 4 mm, afhankelijk van hoek waarin je de kam houdt.

Een 45° graden lijmkam zorgt voor een constante lijmribbel én helpt overbelasting van je pols voorkomen.

Ronde en vierkante vertanding
Een 10 mm lijmkam met ronde vertanding en een 8 mm vierkant vertande lijmkam zorgen allebei voor een 3 mm dikke lijmlaag onder de tegel. Welke keuze maak je dan? De verschillende vorm van de vertanding bepaalt hoe eenvoudig de tegel volledig in de lijmlaag kan worden geplaatst. In principe is het eenvoudiger om een tegel in een lijmbed te plaatsen die met een ronde vertanding is gemaakt. De lijmrillen die met een vierkante vertanding zijn gemaakt, hebben de neiging om aan weerszijden ‘in te storten’ wanneer je de tegel in het lijmbed plaatst. Door een tegel in het bed met ronde rillen te duwen, breidt de lijmril zich vanaf de bodem uit met daarbij minder kans op luchtinsluiting.

De vorm van de vertanding bepaalt het gemak waarmee je de tegel in het lijmbed kan plaatsen

Met dank aan: RUBI BENELUX BV, www.rubi.com