Iedereen kan er warmpjes bij zitten dankzij nieuwe isolatiemethode

Artikel delen

Tekst: Irene Teunissen
Beeld: Knauf Insulation

Weersonafhankelijk isoleren zorgt voor een nog beter eindresultaat.

Tegenwoordig is het (na-)isoleren van nieuwbouwwoningen veel gemakkelijker geworden. Dit is te danken aan het innovatieve isolatiesysteem SUPAFIL Cavity XL van Knauf Insulation. Metselaars kunnen gewoon lekker door blijven metselen en hoeven niet meer zelf in weer en wind isolatiemateriaal aan te brengen. En de kwaliteit van het geleverde werk is beter aantoonbaar, een vereiste wanneer de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen in 2021 van kracht wordt.
Martin Nijkamp, technisch commercieel adviseur bij Pluimers Isolatie uit Rijssen (Overijssel) is zeer te spreken over deze nieuwe isolatiemethode. Als een van de weinige bedrijven in Nederland is zijn bedrijf door Knauf Insulation uitgekozen om dit systeem in ons land toe te passen. “Hoe we dat doen? We brengen de isolatie van binnenuit aan. Het zijn gesiliconiseerde vlokken die we onder een bepaalde druk via gaatjes de spouwmuren in blazen.”

Bij nieuwbouw wordt SUPAFIL Cavity XL via gaatjes de spouwmuren ingeblazen.

De oorsprong

Aan de spouwmuurisolatiemethode van SUPAFIL Cavity XL ligt een ander isolatiesysteem ten grondslag, namelijk SUPAFIL Cavity Wall. Een methode die zich inmiddels ruimschoots bewezen heeft bij woningrenovatie. Alleen in Nederland al is deze inblaaswol gebruikt om de spouwmuren van ruim 220.000 woningen na te isoleren. En als dit bij woningrenovatie van buitenaf gebeurt, kun je SUPAFIL Cavity XL in nieuwbouw ook van binnenuit aanbrengen. In het Verenigd Koninkrijk zijn hiermee de afgelopen jaren al meer dan 70.000 nieuwbouwwoningen geïsoleerd!

Wat is SUPAFIL Cavity XL?

Nijkamp: “Je zou het inblaaswol kunnen noemen. De waterafstotende vlokken lijken erg op watjes, maar voelen totaal anders aan. SUPAFIL Cavity XL bestaat voor tachtig procent uit gerecycled glas. Door dit materiaal met siliconen te behandelen is het waterafstotend gemaakt.” Nadat ze in de spouwmuur zijn geblazen hechten de watjes/vlokken zich aan elkaar en ontstaat er een vezelstructuur. Die zorgt ervoor dat de inblaaswol perfect in een brede spouw wordt verdeeld en dat alles niet in elkaar zakt. Omdat je deze wol los inblaast krijg je een aaneengesloten thermische schil zonder naden en kieren en is de kans op lekken te verwaarlozen. Evenmin is er kans op het ontstaan van een valse luchtspouw, wat bij harde isolatiematerialen vaak wel zo is. Kortom, er is totaal geen sprake van thermisch verlies. Daardoor kun je heel snel kwalitatief hoogwaardig isoleren en dus sneller bouwen.

Kwaliteit verzekerd!

Nijkamp heeft voor Pluimers al heel wat woningen met SUPAFIL Cavity XL geïsoleerd. Daarom ìs hij ervan overtuigd dat er voor dit nieuwe isolatiesysteem van Knauf Insulation een mooie toekomst is weggelegd. “Geen thermische lekken, bovengemiddelde Rc-waardes en een kwaliteit die perfect aansluit op de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen die in 2021 ingaat.” In deze wet wordt niet meer vooraf getoetst, maar moet je als aannemer bij oplevering laten zien dat aan alle voorschriften is voldaan. Is dat niet zo, kan de aannemer verplicht worden tot herstelwerk. Als je spouwmuren met SUPAFIL Cavity XL isoleert, is de kwaliteit van je werk verzekerd. Alle verwerkers zijn door Knauf Insulation getraind. Eveneens staan de kwaliteits- en procescontroles onder toezicht en certificering van SKG-IKOB en INSULA, en worden ze steekproefsgewijs gecontroleerd.

Met SUPAFIL Cavity XL kunnen gespecialiseerde verwerkers isolatiewerkzaamheden van binnenuit verrichten.

Van binnenuit, dus weersonafhankelijk

Ook de metselaars zijn content met het nieuwe isolatiesysteem. Normaliter breng je bij nieuwbouw eerst het binnenspouwblad aan, daarna volgt de isolatie en op het eind wordt het buitenspouwblad gemetseld. Dit betekent in de meeste gevallen dat de metselaars de boel ook isoleren. Maar metselaars zijn goed in hun vak: metselen, en laten het isoleren vaak liever aan anderen over. Vooral omdat deze beroepsgroep tegenwoordig een schaars goed is, is het beter die niet te belasten met het verrichten van isolatiewerkzaamheden. Maar dankzij SUPAFIL Cavity XL metselt de metselaar gewoon lekker door zonder zich om de isolatie te hoeven bekommeren. Daar komt nog bij dat, in tegenstelling tot voorheen, dit nu ook van binnenuit kan gebeuren door gespecialiseerde en gecertificeerde verwerkers als Pluimers Isolatie. Zeker nu de winter in aantocht is, kan deze methode interessant zijn. “Want of het nu regent, sneeuwt of waait, deze isolatiewol kan altijd worden verwerkt. Omdat de isolatie hierbij geen last van de weersomstandigheden heeft, geeft dit alleen maar een kwalitatief nog beter eindproduct!”, vindt Nijkamp.

Geen isolatierommel meer

Een ander voordeel is dat opslag van isolatiematerialen op de bouwplaats niet meer nodig is en de afvalberg op de bouwplaats dus kleiner wordt. Bergen pallets met isolatiedekens die soms weken lang op een bouwlocatie staan, zie je niet meer. Nijkamp: “Onze verwerkers brengen mee wat ze voor die dag aan isolatiemateriaal en materieel nodig hebben. Aan het einde van de werkdag nemen ze alles gewoon weer mee terug.“

Snel bouwen

De behoefte aan nieuwbouwwoningen is enorm, er is nog steeds een gat tussen vraag en aanbod van zo’n 25.000 woningen per jaar. En de stikstofproblematiek maakt het er niet makkelijker op. Snel bouwen wordt dus steeds belangrijker. De innovatieve spouwmuurisolatie van SUPAFIL Cavity XL maakt dit mogelijk terwijl de daarbij vereiste kwaliteit behouden blijft.
Wil je deze nieuwe methode ook bij een bouwproject toepassen? Neem dan contact op met een van de erkende installatiebedrijven: Takkenkamp of Pluimers Isolatie.