Opleiding tot zonnepanelenmonteur

Artikel delen

Op 1 november 2019 is de eerste klas van tien kandidaten begonnen aan een (volledig betaalde) opleiding tot zonnepaneelmonteur. Tijdens dit leerwerktraject van Manpower en het Nova College worden kandidaten in vier weken klaargestoomd tot volwaardige zonnepaneleninstallateurs.

Tijdens de opleiding treden de tien deelnemers in dienst bij de aangesloten opdrachtgevers, waardoor zij naast kennis ook de benodigde werkervaring opdoen. “Wij merken dat het voor bedrijven steeds lastiger is om werknemers te vinden met de juiste technische skills”, zegt Kelly Kolsteeg, Projectmanager MVO bij ManpowerGroup Nederland. “Samen met het Nova College maken we het voor organisaties makkelijker om de juiste kandidaten te selecteren en deze vervolgens zelf op te leiden.”

Selectie op basis van skills

De tien kandidaten die zijn gestart, zijn geselecteerd uit een groep van maar liefst honderdvijftig aanmelders. De uiteindelijke keuze is gebaseerd op motivatie en skills, in plaats van diploma’s en ervaring. Kolsteeg: “Als randvoorwaarde hanteerden we technische affiniteit en het niet hebben van hoogtevrees. Tijdens deze opleiding ontwikkelen de kandidaten alle benodigde vaardigheden en behalen zij certificaten zoals VCA en veilig werken op hoogte. Omdat we op motivatie en skills selecteren, is dit traject ook aantrekkelijk voor werknemers die al langere tijd langs de zijlijn staan.” Edward Straus, programmamanager bij het Nova College voegt toe: “Nova College heeft daarom samen met opleidingsbedrijf IW Nederland een maatwerktraject ontwikkeld. Omdat deze is gericht op skills, kunnen we zij-instromers in korte tijd opleiden voor de groeiende sector van zonne-energie. Dit maatwerktraject is ook geschikt voor werknemers die met deze nieuwe technieken te maken krijgen.”

Van krimp- naar groeisector

Met de opleiding tot zonnepanelenmonteur bevordert Manpower de intersectorale mobiliteit in de Metropoolregio Amsterdam door kandidaten vanuit een krimp- naar een groeisector te begeleiden. Dit is één van de projecten die de hr-specialist uitvoert als partner van het publiek-private samenwerkingsverband House of Skills. “Door de energietransitie is er de komende jaren veel vraag naar zonnepanelenmonteurs”, zegt Gerik ten Berge, netwerkmanager House of Skills. “Dit leerwerktraject is een mooi voorbeeld van hoe we met het samenwerkingsverband House of Skills de arbeidsmarkt meer op skills inrichten”. Kelly Kolsteeg vult aan: ”Met deze en andere initiatieven ondersteunen we duurzame ontwikkeling en zorgen we ervoor dat zowel werkgevers als werknemers écht toekomstbestendig zijn.”