Prijsstijgingen Nederlandse bouw beperkt

Artikel delen

De prijzen in de Nederlandse bouw zijn ten opzichte van de industriesector hard gestegen, maar in vergelijking met de bouwsector in andere landen niet.

Lagere prijsstijgingen dan in andere landen

De prijzen in de Nederlandse bouw namen sinds 2000 met zo’n 35% toe. In de EU-12 stegen de prijzen in de bouw met liefst 66%, in de Verenigde Staten zelfs met 126%. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit die voor de Nederlandse bouw positief afsteekt ten opzichte van andere landen. Nederlandse bouwers kunnen kostenstijgingen van lonen en materialen door een efficiënter werkproces compenseren en hoeven deze minder door te berekenen in de uiteindelijke verkoopprijs.

Maar hoger dan in de industrie

Door nog hogere productiviteitsstijgingen kunnen bedrijven in de industrie de prijzen lager houden dan in de bouw. Denk maar aan elektronica, die bijna alleen maar goedkoper wordt of voor dezelfde prijs steeds beter. Door hogere productiviteitsstijgingen in de industrie zijn in de VS, de EU-12 en Japan de prijzen in de industrie de afgelopen jaren dan ook minder hard gestegen dan in de bouwsector in het betreffende land of regio.

Maurice van Sante
ING Economisch Bureau
maurice.van.sante@ing.nl
Twitter: @mauricevansante