Communicatie hart van vernieuwing Franse bouwsector

Artikel delen

Wat bouwbeurzen ons de afgelopen jaren laten zien is vooral, dat de belangrijkste vernieuwingen niet meer zozeer in de product- en materiaalsector zijn te vinden, als wel bij de communicatie tussen de betrokken bouwpartners en hun instrumentarium. Dat beeld duikt ook op na ons bezoek aan de grote Franse bouwbeurs Mondial du Bâtiment. Die werd begin november gehouden op het Parc des Expositions ten noorden van Parijs.

De Arpete van start-up Bati’Nov.Tech: robuust informatiescherm voor de bouwplaats.

Tekst en beeld: Pieter de Mos

De noodzakelijke modernisering van de bouwsector was tijdens de editie 2019 een ‘hot topic’. Op de stands en bij het randprogramma kwam dat tot uiting in een drietal overkoepelende thema’s: de verdergaande digitalisering binnen alle bedrijfstakken, toenemende industrialisering bij nieuwbouw (prefab) en de onvermijdelijke minimalisering van de milieu-impact.
De leukste en belangrijkste innovaties zagen we bij de digitalisering, met als centraal thema een betere communicatie. Neem de Arpete van start-up Bati’Nov.Tech, innovatieprijswinnaar bij Interclima met een product dat vooral op de bouwplaats thuishoort. De Arpete ziet eruit als een kaartjesautomaat in parkeergarage of op het station, maar het is in wezen een robuuste omkasting van een groot informatiescherm. Het is een mogelijk antwoord op de vraag hoe je de informatie van BIM naar een (nog bijna lege) bouwplaats brengt. Het is een beveiligde ICT-omgeving, die in realtime bouwinformatie overbrengt van kantoor en tekenkamer naar de uitvoerders op de bouwplaats. Andere bekroonde innovatie van dit bedrijf is een verfpistool met beeldscherm. Hiermee wordt het mogelijk om met digitale assistentie exact te markeren waar bijvoorbeeld boutgaten in beton moeten worden aangebracht.

Profils Systèmes toonde met behulp van augmented reality allerlei voorbeelden van 3D-diensten op mobieltje of tablet.

Augmented reality

Een andere interessante benadering van beter communiceren zagen we bij Profils Systèmes, dat met behulp van augmented reality allerlei voorbeelden toonde van 3D-diensten op mobieltje of tablet. Als praktisch voorbeeld werd een serre of aanbouw gebruikt om de klant vooraf te laten zien en kiezen wat er mogelijk is. Ook Leica Geosystem gebruikt het mobieltje, maar in dit geval om metingen zichtbaar te maken. Met BLK3D wordt het mogelijk om nauwkeurig gebouwdelen en dergelijke op te meten via de camera.
Dat ook drones niet meer zijn weg te denken toonde DroneVolt, dat diensten voorstelt zoals het besproeien van asbestdaken met een beschermingsmiddel. Of het naar hooggelegen bouwplaatsen transporteren van onderdelen en gereedschappen wanneer er geen hijskraan is of als die druk is met andere taken.

Drones zijn ook in te zetten voor het besproeien van asbestdaken met een beschermingsmiddel of het naar hooggelegen bouwplaatsen transporteren van onderdelen en gereedschappen.

Bekistingsnieuws

Omdat 95 procent van het op Batimat getoonde nog gewoon ‘hardware’ is, keken we ook even rond bij de verschillende leveranciers van bekistingen. Zo zagen we bij Peri het snel op- en af te bouwen Skymax. Met lichtgewicht elementen, snelkoppelingen en een superhandige werkwijze is in korte tijd een heel dek op te bouwen of weg te halen. En dat zonder al te grote menselijke inspanning. Bij Layher viel Flexbeam op, een goed doordacht systeem om tijdelijke uitkragingen aan bruggen en dergelijke te realiseren voor onder meer onderhoud en renovatie. De lichtgewicht elementen zijn gemakkelijk te plaatsen en blijken enorm sterk. Het systeem is zeer compleet, tot aan hijsogen en verankeringspennen aan toe.

Bij Peri zagen we de snel op- en af te bouwen Skymax vloerbekisting.

Gereedschap beter inzetten

Dat gemak de mens dienst hoef je de ontwikkelaars van elektrische gereedschappen niet te vertellen. Zo presenteerde Bosch de X-Lock: een goed doordacht kliksysteem voor snel en simpel bevestigen en loskoppelen van slijpschijven in haakse slijpers. Geen gedoe meer met sleuteltjes, maar gewoon klik-vast en klik-los. Het Italiaanse Maxima bedacht een handzame oplossing voor het koelen van de (diamant)boor. Op de boormachine wordt een eenvoudig kunststoffen waterreservoir geplaatst, dat met de hand op druk wordt gebracht en tijdens het boren gedoseerd water sproeit op de boorplek. De demonstratie op de Batimat-stand liet zien hoe effectief dat werkt.

Bij Layher viel Flexbeam op, een goed doordacht systeem om tijdelijke uitkragingen aan bruggen en dergelijke te realiseren.

Elektrisch materieel

Op materieelgebied zien we stap voor stap de elektrificatie komen, al gaat dat in Frankrijk duidelijk veel langzamer dan bij ons. We zagen van Imer de IMR 19 SA lithium, een spinhoogwerker die geheel op accu werkt. Een andere vernieuwing op dit vlak was de HS701E Lithium, een volledig elektrisch aangedreven minidumper van Hinowa. Beide machines zijn daardoor zowel buiten als binnen te gebruiken. Wacker Neuson toonde op Batimat de draagbare betontriller op accu ACBE. De unit wordt als een rugzak gedragen en is dus snel en gemakkelijk overal inzetbaar.

 

 

Bosch presenteerde de X-Lock: een goed doordacht kliksysteem voor snel en simpel bevestigen en loskoppelen van slijpschijven in haakse slijpers.

Het Italiaanse Maxima bedacht een handzame oplossing voor het koelen van de (diamant)boor.

Wacker Neuson toonde op Batimat de ACBE: een als rugzak te dragen betontriller op accu.

Betonprinten met een spin hoogwerker/verreiker is een slim idee. Nu de kwaliteit van het printwerk nog verder verbeteren….

 


Beursmanager Guillaume Loizeaud schrijft het succes van deze beurseditie vooral toe aan de nieuwe werkwijze die bij de vorige editie werd geïntroduceerd: “Wij stimuleren de gehele bouwsector om bijeen te komen in een hoogkwalitatieve business setting.”

Succesvol dankzij samenkomst gehele bouwsector

Met circa 284.000 vakbezoekers in vijf dagen was de Mondial du Bâtiment een drukbezocht evenement. Dat uiteraard tot tevredenheid van beursmanager Guillaume Loizeaud. Hij schrijft het succes van deze beurseditie vooral toe aan de nieuwe werkwijze die bij de editie van 2017 werd geïntroduceerd: “Met die nieuwe werkwijze stimuleren wij de gehele bouwsector om bijeen te komen in een hoogkwalitatieve business setting. De talrijke evenementen op de Mondial, zoals Construction Tech, Off-Site, de circulaire economie en lagere CO2-uitstoot, helpen de ondernemer om de huidige ontwikkelingen te begrijpen.”
Bouwbeurs Mondial du Bâtiment omvat drie vakbeurzen met elk een eigen thema: Batimat is de echte bouwbeurs en daarnaast hebben we Interclima (installatiesector) en Idéobain (badkamerinrichting). Die laatste hebben we dit keer overgeslagen. Op installatievakbeurs Interclima lag het accent met name op de introductie van de warmtepomp. Opvallend daarbij was het nagenoeg ontbreken van aandacht voor zonne-energie. Blijkbaar hebben ze in Frankrijk – dat grotendeels draait op kernenenergie – geen behoefte aan een Klimaatakkoord. Ergo, er was geen zonnepaneel te zien op dit deel van de beursvloer. Opvallend was ook, dat het Belgische Renson niet bij Interclima, maar bij Batimat een Innovatie Award won met de Healthbox 3.0, een slim, connected en automatisch ventilatiesysteem.