Ruim 250 technische mbo-studenten versnellen de circulaire bouw

Artikel delen

De bouwprofessionals van morgen zijn doordrongen van het feit dat er oplossingen moeten komen voor de bouwsector. CO2, stikstof en PFAS-ongerustheid zorgen ervoor dat we nog mijlenweg staan van de klimaatdoelstellingen. “Een nieuw concept bedenken of ontwerpen is misschien maar 25% tot 30% van het succes. Ruchtbaarheid geven aan je vinding in de vorm van media-exposure bepaald voor groot deel of je product succesvol is. Daarom is de SMARTCirculair Excellencedag voor technische mbo-studenten zo belangrijk. Jullie weten hoe het werkt, gebruik het ook om in je regio bekendheid te geven aan je ontwerpopdracht.” aldus juryvoorzitter SMARTCirculair Ruud Koornstra.

Frisse blik op circulaire bouw

250 studenten, docenten, opdrachtgevers, bedrijven en organisaties zijn afgelopen woensdag bij het Technova College in Ede ondergedompeld in de nieuwste circulaire producten, systemen en technieken tijdens de SMARTCirculair Excellencedag. Elk studententeam werkt voor een opdrachtgever zoals een gemeente, een provincie, een bedrijf of een woningbouwvereniging aan een ontwerpopdracht. Dat varieert van gebiedsontwikkeling tot nieuwbouw, herbestemming en renovatie. De studententeams krijgen van hun opdrachtgever de uitdaging mee om zo innovatief, circulair, duurzaam en klimaatpositief mogelijk te ontwerpen en daarmee – een deel van – de actuele problemen op te lossen. De organisatie daagt studententeams uit om anders te denken. Want frisse onconventionele ideeën en concepten zorgen voor nieuwe kansen waarmee de bouw kan transformeren naar een groene sector.

Bouwspektakel

Tijdens de Excellencedag mag enig spektakel niet ontbreken. Anne en Meie van de Jonge Klimaatbeweging zetten de studenten op scherp met het grote ‘Ik-wil-niet-dat-de-wereld-naar-de-klote-gaat!’ spel. Tijn van Orsouw en John Guillonard – beiden beeldend kunstenaars – begeleiden tijdens die dag groepen studenten die een sculptuur maken van reststromen zoals hout, hardware, warmtebuizen, plastics etc. De sculptuur is aan het einde van de dag overhandigd aan het Technova College. Daarna maakte juryvoorzitter Ruud Koornstra bekend welk team de CommunicatieChallenge had gewonnen. Team SmartCirculair 2050 uit Hengelo ging met een award en de drone terug naar Twente. Zij blonken uit in creativiteit, nieuwswaarde, pakkende video’s die je wilde afkijken en hun twee typetjes: meneer Ein en meneer Stein die al de hele dag rondliepen met hun vlinderdasje en hun grijs gespoten haren.

Finale

Tijdens de Excellencedag kregen studenten en hun docenten een scala aan voorbeelden en inspiratie als basis voor het ontwerp dat in juni tijdens de SMARTCirculair Finale zal worden gepitcht. Welk team gaat winnen? Dat is aan juryvoorzitter Ruud Koornstra en zijn team. Zij staan op 17 juni voor de moeilijke taak om het meest circulaire, natuurinclusieve en energievriendelijke ontwerp bekend maken.