Zonne-energiedak GOUDasfalt

Artikel delen

Op het evenemententerrein GOUDasfalt zijn 424 zonnepanelen in gebruik gesteld. GOUDasfalt is een burgerinitiatief, waarbij een grote groep enthousiaste en vasthoudende inwoners van Gouda en omgeving het 30.000 m2 grote terrein van een voormalige asfaltfabriek zijn gaan exploiteren.

Zon op GOUDasfalt levert als eerste Goudse collectieve zonnepanelenproject een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van een duurzamer en groener Gouda. Een van de ambities is duurzaamheid en hergebruik van materialen. Daarbij hoort vanzelfsprekend het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. De ambities waren echter groter dan het beschikbare dakoppervlak op het terrein. Er is een oplossing gevonden voor een constructie van 24 bij 27 meter die voldoende panelen kan dragen, waterdicht is en tegelijkertijd een grote overdekte ruimte oplevert. In een periode van 6 maanden is door vrijwilligers aan het zonnedak gebouwd. Sinds half september leveren de panelen groene stroom. Beeld: Willem Schouten