Groene oplossingen voor klimaatbestendige steden
We zijn druk bezig met het maken van klimaatbestendige, circulaire en energieneutrale steden. Het is goed om daarbij niet uitsluitend te kijken naar technische oplossingen. Groen biedt integrale oplossingen. Niet alleen voor een beter klimaat maar ook voor een prettige, gezonde en veilige omgeving. Voor meer sociale samenhang en meer biodiversiteit. Groen is de verbindende factor!
Tekst: Kim van der Leest en Annemieke Bos, VHG
Veel vragen en ambities voor de leefomgeving zijn ‘niet groen’. Voorbeelden zijn het verminderen van wateroverlast, verminderen van de ervaren geluidshinder, betere luchtkwaliteit, aantrekkelijk vestigingsklimaat, verminderen van hittestress of energiebesparing. De oplossingen hiervoor kunnen echter wel groen zijn.
Verdichten en vergroenen
Gezien de opgave om te verdichten en te vergroenen in de bebouwde omgeving, was er vanuit de markt vraag naar een uitgave over levende groene gebouwen. Branchevereniging VHG biedt het antwoord met de handleiding Het Levende Gebouw. Deze handleiding gaat over groen op, aan en in gebouwen. Handig geordend zijn 400 gerealiseerde praktijkvoorbeelden en inspirerende toepassingen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en gebruikerservaringen. Tevens komen faal-en succesfactoren in aanleg, gebruik en onderhoud aan bod.
Opzet
Groene conceptontwikkelaar en samensteller Kim van der Leest: “De handleiding Het Levende Gebouw helpt in gesprekken de mogelijkheden van groene oplossingen tijdig mee te nemen en maximaal in te zetten voor de gewenste functies. Het handboek geeft inspiratie voor de invulling van duurzaamheidsdoelstellingen- en certificeringen.”
Er zijn negentien thema’s benoemd waarvoor groen meerwaarde heeft. Denk aan: water, temperatuur, biodiversiteit, ontspannen en ontmoeten of voedsel. Alle thema’s vallen onder de grote maatschappelijke dossiers, zoals gezondheid, duurzaamheid, klimaat en economie en dragen bij aan een betere leefomgeving.
Stapelen
“Het mooie van groen is dat je allerlei waarden kunt stapelen”, aldus Van der Leest. Groene daken en groene gevels zorgen voor natuurlijke verkoeling én afvang van fijnstof én verminderen geluidshinder én dragen bij aan biodiversiteit én een verbeterde werking van zonnepanelen én dienen als rustgevend uitzicht. Door groene verblijfsdaken aan te leggen ontstaat nieuwe leefruimte in dichtbevolkte gebieden. De handleiding biedt tal van praktijkvoorbeelden, bijvoorbeeld van slimme gebouwen met groenblauwe daken die samen met het waterschap de waterhuishouding in de wijk regelen. Of van groen tussen hoge gebouwen dat windhinder tegengaat om aantrekkelijkere wandelroutes of horecaexploitatie mogelijk te maken. “We zijn vaak geneigd om alles technisch op te oplossen. Veel is met groen eenvoudig en duurzaam op te lossen. Sterker nog: groen en techniek kunnen ook samenwerken of elkaar versterken.”
Integraal ontwerpen
De handleiding Het Levende Gebouw is bedoeld om groenprofessionals, opdrachtgevers, architecten, landschapsarchitecten en projectontwikkelaars te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van levende gebouwen. Ook provincies en gemeenten die aan het begin staan van het proces van (her)ontwikkeling van een locatie kunnen veel hebben aan deze handleiding. Om heel gericht de meerwaarden van groen te belichten, is er voor elk type gebruiksfunctie (wonen, werken, zorg, leren, mobiliteit & logistiek, retail & leisure) een mindmap toegevoegd. De mindmaps zijn een handig hulpmiddel in gesprekken met multidisciplinaire teams of co-creatie.
Handleiding
De handleiding Het Levende Gebouw is een vervolg en verdieping op de succesvolle handleiding De Levende Tuin versie 2. Deze laatste is gepubliceerd in 2018 en gaat over groen bij woningen, bedrijven, zorg- en onderwijsinstellingen en in de openbare ruimte. Beide handleidingen zijn digitaal in te zien en te bestellen bij VHG: ga naar de Kennisbank op www.vhg.org en kies voor Het Levende Gebouw of De Levende Tuin versie 2.