Platte én hellende daken kunnen veel langer mee

Artikel delen

Meer aandacht voor het dak kan de levensduur aanmerkelijk verlengen en de exploitatiekosten verlagen. Zowel bij platte als bij hellende daken. Niet alleen meer aandacht tijdens de ontwerpfase en bij de materiaalkeuze maar ook tijdens de hele gebruiksduur van het pand. Vaak wordt het dak gezien als sluitpost en vindt onderhoud pas plaats als er iets mis is. Om prestaties van het dak te verbeteren heeft BMI Nederland voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw het Specificatieteam opgezet. Zij adviseren bij de ontwerpfase, tijdens de bouw én tijdens het gebruik. Gebouweigenaren of –beheerders krijgen met hun adviezen maximale grip op kwaliteit, duurzaamheid en kosten.

Specificatiespecialisten John Veenman (l) en Stijn Heesakkers (r)

Eshabase G EPS – De nieuwe bitumineuze onderlaag wordt mechanisch bevestigd

Specificatieteam

John Veenman en Stijn Heesakkers, beiden specificatiespecialist bij BMI Nederland, zijn dagelijks in gesprek met architecten, bouwbedrijven en gebouweigenaren en -beheerders. “Het soort vragen dat op ons afkomt is heel divers”, vertelt Stijn Heesakkers, “bij nieuwbouw gaat het dan vooral om de eisen die aan het gebouw worden gesteld en welke materialen daar het beste bijpassen. Niet alleen praktisch, maar ook esthetisch. Omdat wij het dak zien als een systeem en niet als losse onderdelen kunnen we advies geven over de hele constructie. Dat geldt ook voor bestaande daken”, vult John Veenman aan, “de vragen hebben dan vooral betrekking op onderhoud, reparatie of renovatie. Is mijn dak al toe aan vervanging, is een veelgehoorde vraag. Wij gaan dan, met onze afdeling Dakservice, op het dak kijken en nemen indien noodzakelijk monsters om de kwaliteit van de huidige dakbedekking in onze laboratoria te testen. We zien dat veel daksystemen heel lang mee kunnen gaan, veel langer dan de in de markt geldende garantietermijnen. Belangrijk is wel dat je regelmatig op de juiste wijze onderhoud pleegt. Wij hebben daarvoor Beheersystemen ontwikkeld; voor platte én hellende daken.

Beheersystemen op basis van kennis en ervaring

Alle producten van BMI Monier en BMI Icopal worden in eigen beheer ontwikkeld, getest en in eigen fabrieken geproduceerd. Dat geldt ook voor alle daksysteemcomponenten. Een dak van BMI is een zorgvuldig opgebouwd systeem. Alle componenten zijn volledig op elkaar afgestemd. John Veenman: “Op basis van al die kennis en ervaring hebben wij dakbeheersystemen ontwikkeld. Die zorgen voor duurzame daken die lang meegaan én waarvan de gebruikte materialen die je bijvoorbeeld terugkrijgt, als je tóch besluit te renoveren, een hoge hergebruikwaarde vertegenwoordigen.” Stijn Heesakker vult aan: “Op dit moment zijn we samen met verschillende marktpartijen bezig een methode te ontwikkelen om betonnen dakpannen te recyclen terwijl onze bitumen dakbanen al enige tijd op onze locatie in Groningen worden gerecycled.”

Het eindresultaat met de aangebrachte toplaag

EshaBase G EPS, Stabiele dakbaan als reactie op vragen uit de markt

De intensieve contacten die BMI Nederland met de markt onderhoudt leveren veel nuttige informatie op voor nieuwe producten. De nieuwe bitumineuze onderlaag EshaBase G EPS van BMI Icopal is daar een goed voorbeeld van. Timo Clerkx, Product Manager Plat Dak bij BMI Icopal, vertelt: “Verwerkers vroegen om een stabielere onderlaag die op diverse ondergronden en onder elke gewenste bitumen toplaag toepasbaar is. Bij de ontwikkeling van een onderlaag die ongecacheerde EPS isolatie beschermt tegen hitte tijdens het branden van de toplaag hebben we deze vragen meegenomen. Het resultaat is een breed toepasbare onderlaag van 3.0 mm dikte met uiterst solide kenmerken. Bovendien is EshaBase G EPS recyclebaar, net als al onze andere bitumineuze producten.” De nieuwe dakrol bestaat uit een geïmpregneerd glasweefsel voorzien van een onder- en bovencoating van gemodificeerd bitumen. De onder- en bovenzijde van de rol zijn vervolgens afgewerkt met folie waardoor de bovenlaag snel droog te maken is en het bevestigen van de toplaag ook bij vochtig weer door kan gaan. Door de flexibele opbouw is deze dakrol op alle ondergronden inzetbaar. Léon Wigger van Léon Wigger Dakwerken BV uit Borne is zeer tevreden over deze nieuwe onderlaag. “Hier hebben we lang op gewacht. Neem nu ons laatste project waarbij we de EshaBase G EPS dakbanen direct mechanisch op het houten dak hebben gemonteerd. Vervolgens hebben we als toplaag EshaGum 470 zwart met de brander aangebracht. Het eindresultaat is zo glad als een biljartlaken en de verwerking van de onderlaag verliep snel en vlekkeloos. Bij renovatieprojecten op platte daken waarbij de hele dakbedekking vervangen moet worden zou ik altijd voor EshaBase G EPS kiezen. Snel verwerkbaar, duurzaam en stabiel.”