1 miljoen m3 opslagruimte: Jumbo pakt door met Hebel-wandplaten

Artikel delen

Bij de bouw van grote distributiecentra komt het aan op ervaring, deskundigheid, continu overleggen en vooral: doorpakken. Ook het nieuwe Nationaal Distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is gebouwd op die pijlers. En waar snelheid belangrijk is, zijn Hebel cellenbeton-wandplaten zelden ver weg…

Het nieuwe centrale magazijn voor de langer houdbare producten van de bekende supermarktketen staat op bedrijventerrein De Lieshorst in Nieuwegein. Op basis van een ontwerp van architectenbureau Da Vinci Vastgoed uit Hilversum bouwde Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel een complex van circa 45.000 m2 met een gemiddelde hoogte van 22 meter. Het magazijndeel is zelfs 25,5 meter hoog. Het totale bouwvolume bedraagt bijna 1 miljoen m3. Het nieuwe distributiecentrum vervangt het distributiecentrum in Elst.

BREEAM-NL Outstanding

Met tientallen distributiecentra in het portfolio mag Van de Ven zich een echte specialist noemen. Het bouwbedrijf bouwde eerder grote magazijncomplexen voor onder andere. Lidl, Jumbo, Kuehne + Nagel en The Greenery. Het complex in Nieuwegein biedt onderdak aan het grootste geautomatiseerde magazijnsysteem van ons land en voldoet aan de strenge eisen van BREEAM NL Outstanding (5 sterren), het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat.

Volautomatisch magazijnsysteem

Het geavanceerde Witron-magazijnsysteem verwerkt 75% van de binnenkomende orders volledig automatisch, als het moet zo’n 2 miljoen kratten per week. Om het enorme gewicht van de installaties te kunnen dragen en de immense krachten van de kranen op rails te kunnen opvangen, stortte vloerenspecialist Van Berlo uit Veghel een extra dikke (op sommige plekken 30 centimeter) gewapende betonvloer, die op 11.500 mini-vibropalen rust. De hal moest al in het voorjaar wind- en waterdicht zijn, zodat Witron tijdig aan de slag kon met het complexe installatiewerk.

Toegesneden op het magazijnsysteem

Ook de staalconstructie en compartimentering van het complex zijn vooral toegesneden op het geavanceerde magazijnsysteem. Zo is er tijdens de ruwbouw al in voorzien dat de kostbare equipment probleemloos naar binnen kan worden gebracht. In de hal is een apart compartiment gebouwd voor de opslag van gevaarlijke stoffen (ADR). Onder de hal bevindt zich een speciale opvangkelder voor bluswater, dat door een tankwagen kan worden weggepompt en afgevoerd.

Jumbo-Nieuwegein-hebel

Hebel-wandplaten als tijdelijke buitengevel

Drie buitenwanden van de hal zijn opgebouwd met een staalconstructie volgens het principe ‘binnendoos-isolatie-buitenplaat’. De plaatsing van de 12.000m2 aan Hebel-wandplaten voor de ADR-ruimte en brandwerende scheidingswanden ging gelijk op met de opbouw van een dubbele staalconstructie. Eén buitenwand bestaat uit een enkele staalconstructie zónder binnendoos-isolatie-en buitenplaten. De Hebel-wandplaten fungeren hier als tijdelijke buitenwand en staan dus blootgesteld aan weer en wind. Door de platen door-en-door te verankeren zijn ze goed bestand tegen uitwaaien. “Voor deze oplossing is gekozen met het oog op de tweede fase die nu al in de pijplijn zit. Het is een tijdelijke buitenwand die straks, als de uitbreiding van de tweede fase klaar is, gewoon als binnenwand dient”, legt Toon van Hout uit.

Naadloos aansluiten op hoge projecteisen

Volgens Van Hout had de voorkeur voor Hebel-wandplaten voor de binnen- en scheidingswanden vooral te maken met de hoge brandveiligheidseisen, de compartimentering en vooral de vereiste snelheid van bouwen met het oog op de strakke planning. Ook het feit dat de platen voor de tijdelijke buitenwand bestand moeten zijn tegen weer en wind, speelde mee bij de keuze. Bovendien sluiten de duurzame en isolerende kwaliteiten van de Hebel-wandplaten (milieuvriendelijk, thermisch isolerend, warmte-accumulerend, luchtdicht en geen koudebruggen) naadloos aan op de duurzaamheidseisen voor BREEAM-NL Outstanding.

‘Mensen van Xella weten waar ze mee bezig zijn’

Meestal plaatst Van Ven de wandplaten zelf. Toon van Hout: “Maar omdat we daar in dit project niet genoeg geschikte mensen voor beschikbaar hadden, heeft Xella die taak op zich genomen. Dat is prima verlopen. De mensen van Xella weten waar ze mee bezig zijn, werken snel en netjes, leveren goed werk af, overleggen goed, komen hun afspraken na en zorgen dat alles er keurig uitziet. En ook de hele organisatie eromheen is prima geregeld. Het is gewoon een heel prettige partij om mee te werken.”

Lees ook deze verhalen over efficiënt en brandveilig bouwen met cellenbeton:

Leer hier over brandveiligheid in mega-distributiecentra.
Lees hier hoe Hebel de brandveiligheid borgt in de nieuwe bedrijfshal van Kramp.
7 Vragen over brandveiligheid in utiliteitsbouw worden hier beantwoord.
Lees hier over de bouw van een magazijn (12.000 m2) voor Jardin met Hebel. Timmerfabriek Olofsen werd getroffen door brand. Hebel voorkwam dat het gebouw volledig in de as werd gelegd.